Bronzérmes lett Magyarország a Fagylalt Európa Bajnokságon

2023. 01. 30., 19:31
Gasztrohírek
15669
By Gusto

A versenynek hatalmas tétje volt, hiszen a 7 induló nemzet közül a zsűri csak 4 csapatnak adott lehetőséget arra, hogy megszerezze a kvalifikációt a jövő évi Gelato World Cup-ra (Coppa del Mondo della Gelateria) és képviselje saját nemzetét a világversenyen.

Magyarországnak sikerült, a dobogó 3. helyét szerezte meg.

2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát, köztük Taipei, Dél-Korea, Szingapúr, Brazília, Peru, Argentína, Olaszország, Németország és Ausztria. 

A Gelato Europe Cup, azaz a Fagylalt Európa Bajnokság a Gelato World Cup világverseny európai döntője, mely Olaszországban és egyben a világon a legrangosabb csapatbajnokság, ami a kézműves fagylaltra épül. 

A „WWG” (vagyis a World Wide Gelato Fundation) által létrehozott verseny missziója a fagylalt szeretetének, kultúrájának és a nemzetek közötti gasztronómiai összefogásnak a terjesztése. 

A 2003-ban létrehozott verseny szigorúan meghívásos alapon működik, figyelembe véve az adott ország nemzetközi versenyeken való szereplését és eredményeit. 

Magyarország most kapott először lehetőséget arra, hogy csapatszinten is megmérettesse magát a többi, sokszor nagyon rutinos európai országgal. 

Összesen hét nemzet delegálta magát a Riminiben tartott európai döntőre, köztük a többszörös kupagyőztes Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, és nem utolsó sorban Magyarország.

A csapat összeállítása minden ország számára adott volt: egy a fagylaltkészítésben jártas szakemberből, vagyis egy fagylaltmesterből (a magyar csapatban Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza), egy cukrász szakemberből (Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza), valamint egy csapatkapitányból (Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere) tevődött össze. 

A három napon át tartó megmérettetésen a nemzetek az általuk választott témához kapcsolódóan kellett, hogy előállítsák a fagylaltra épülő termékeiket, amelyeket a prezentáció után nemzetközi zsűri bírált el 

A magyar csapat idén az „Erdő és mező virágai” témát választotta, és ennek megfelelően készítette el a magyar ízvilágot bemutató desszertkülönlegességeket. 

Az első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése és bemutatása volt, amelyhez kötelezően kellett választani egy, a szponzorok által rendelkezésre bocsátott csokoládét. 

A csapat a fehércsokoládé mellett döntött, amelyet lychee-vel, málnával és enyhén sós tökmagropogóssal, illetve variegátóval egészített ki.

A második versenyszám fagylalttorta készítése volt, amelyből összesen 3, egymással teljesen megegyező darabot kellett produkálni. 

A magyar hagyományokat követve itt a barackos túrógombóc jegyei mutatkoztak meg, édes tejfölhab fagylalt, vaníliás túró fagylalt, édes-fahéjas morzsa, valamint enyhén sós, barackos cremeux kíséretében. A verseny során nem csak a torta kinézetét, hanem a vágási felületet is pontozta a zsűri.

A harmadik versenyszám monodesszert volt, amelyet meghatározott méretű és súlyú pohárban kellett a zsűri elé tálalni. A magyar csapat követve az erdő vonatkozást, egy toboz formájú desszert mellett tette le a voksát, amely mogyoró fagylaltból, enyhén savanykás feketeribizli cremeux-ból, feketeribizli mousse-ból, valamint tonkababos mogyoró cremeux-ból és mogyoró mousse-ból állt. Ezt megkoronázta egy édes, mogyorós morzsa a desszert körül, amelyet a csapattagok málna-áfonya-ibolya zselével egészítettek ki. A tálalást sem bízták a véletlenre, ugyanis az egész desszert üvegbúra alatt csücsült, amelyet erdei gyümölcs füst vett körül.

Az utolsó napon a csapatnak prezentálnia kellett egy úgynevezett „ropogós szobrot”, amelyet karamellből és grillázsból kellett felépíteni. A magyar csapat egy mesebeli fát álmodott meg, melynek magassága elérte az 1,25 métert, kiegészítve fújt és húzott cukortechnikákkal. 

A verseny megkoronázásként minden korábban bemutatott terméket egy 120 cm átmérőjű büféasztalon kellett prezentálni, ahol különös odafigyeléssel pontozták a bírák a kreativitást, a témához való kapcsolódást, valamint az esztétikai jegyeket.

Forrás: Cukrász Ipartestület