Ezekből egy lesz az ország tortája
A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt: az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt történt a SIRHA szakkiállításon.
Az idei témakör a „Szuperélelmiszer” volt, így az alábbi kosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt további összetevők voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
31 nevezése érkezett: a cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
Az idei döntős torták:
- ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
- FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
- MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
- RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
- TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő
A döntőben a tortákat az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni, ahol a zsűri ismét a meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a jelentkezést. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatjuk meg először.