Ezekből egy lesz az ország tortája

2024. 03. 08., 16:26
Gasztrohírek
5704
By Gusto

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt: az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt történt a SIRHA szakkiállításon.

Az idei témakör a „Szuperélelmiszer” volt, így az alábbi kosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál: 

- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder, 

- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles, 

- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,

- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró. 

Felhasználásra javasolt további összetevők voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

31 nevezése érkezett: a cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása. 

Az idei döntős torták: 

- ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest

- FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged

- HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest

- MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác

- RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest

- TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő

A döntőben a tortákat az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni, ahol a zsűri ismét a meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a jelentkezést. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatjuk meg először.