Három magyar burgonyafajta lesz a tányértéma a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén

2022. 01. 29., 19:26
Gasztrohírek
6997
By Gusto

Amelyet március 23-án és 24-én rendeznek meg Budapesten.

A Bocuse d'Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját. 

A versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak: a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert, az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos.

Mindhárom buronyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával.

A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.

A hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz.

Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is.

Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a magyar csapat nyert meg Széll Tamás séf vezetésével.

Magyarországot idén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviseli a versenyen.

Forrás: MTI / Képek: illusztrációk / pxhere.com