Íme a 2021-es Év Strandétele verseny győztese

2021. 08. 04., 18:05
Gasztrohírek
9281
By Gusto

A Balatoni Kör által idén hetedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül, az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével. 

Idén Bíró Lajos sztárséf csatlakozott a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez. Tegnap a hét döntős helyen végigkóstolták a nevezett strandételeket és ennek alapján született az eredmény.

A képen a zsűri

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj.

A répa-dog díjazásával a zsűri egyáltalán nem azt kívánta megerősíteni, hogy szinte bármit kirántva érdemes elkészíteni. A Konyhám rusztikus morzsában kisütött répája különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában.

Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a pankohoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.

Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén és már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket.

A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is. Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt (2350 Ft).

Fotók: Heim Alexandra