Jöhet az olcsó magyar nyúlhús

2024. 07. 02., 06:00
Gasztrohírek
2194
By Gusto

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése - közölte az egyetem hétfőn.

A my-rabbit.eu informatikai rendszer a tenyésztéstől kezdve a teljes nyúlhústermelést felügyeli, a Tetrabbit integrációjában működő 30 telepen digitális űrlapok, okostelefonokkal kommunikáló mérlegek, ipari számítógépes vezérlés segíti a tevékenységet. A fejlesztés költséghatékony, nemzetközi szinten is versenyképes nyúlhústermelést eredményezhet - írták.

A Tetrabbit vállalati oldalán olvasható projektleírás szerint az újítás a termelési és takarmányozási adatbázisokat összekapcsolva, az állattartó telepek és a feldolgozóüzem vezérlőrendszereit integrálva minden információt közös platformon tesz elérhetővé. A fejlesztés a magyar mezőgazdasági termékek sikerén túl segíti az adatmegosztást a hatóságokkal, a fogyasztóknak pedig részletes információkat ad az állattartási körülményekről - tették hozzá.

A kezdeményezés számára 2020-ban több mint 673,5 millió forint támogatást hagyott jóvá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázat mintegy 60 milliárd forintos keretéből. A projekt összköltsége meghaladta az 1 milliárd forintot - olvasható a felhívás honlapján. Beszámolója szerint a 2006-ban alapított bajai Tetrabbit 2022-ben 8,26 milliárd forint, 2023-ban 7,91 milliárd forint árbevételt ért el, a forgalom többsége mindkét évben kivitelből származott. A cég tavaly előtt majdnem 223 millió forint nyereséggel, tavaly 145,5 millió forint veszteséggel zárt.

Forrás: MTI, kép: Pixabay.com