Kelemen Roland nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2023. 10. 26., 22:32
Gasztrohírek
38733
By Gusto

A Hungexpón október 26-án rendezték meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét, ahol négy séf szállt ringbe.

A versenyt Kelemen Roland (Hunguest Sóstó, Nyíregyháza) és commis-ja, Fodor Noel nyerte. 

Ez azt jelenti, hogy jövő márciusban Kelemen Roland és csapata képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjén Norvégiában.

A tányérok fő témái a lazac és a tengeri herkentyűk voltak, mellettük céklát, almát, zellert, egyfajta kagylót és egyfajta rákot is kötelezően kellett használni.

A nyertes, Kelemen Roland ételei 

„Sóstói” zöldalgás lazacgerinc zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.

Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz. 

A BOCUSE D'OR MAGYAR DÖNTŐJÉNEK DÍJAZOTTJAI

  • A győztes KELEMEN ROLAND (COMMIS: FODOR NOEL)
  • A legjobb csapatmunka: Balog Szabolcs és Takács László
  • A legjobb hal: Hack Barnabás
  • A legjobb commis: Kaiser Botond
  • A médiazsűri különdíja: Molnár Bence
  • A legfenntarthatóbb tál: Hack Barnabás

A zsűri tagjai:  A két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István. 

Továbbá: Koppány Levente (Costes), Barna Ádám (42 Restaurant), Tóth Szilárd (Salt), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant Tiago & Éva), Kaszás Kornél (Babel), Rácz Jenő (Rumour), valamint Breitenbach Attila, Pohner Ádám és Molnár Márk.

A magyar döntőn a Magyar Bocuse d’Or Akadémia életműdíjat is átadott. Idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehette át az elismerést.

Fotók: Fekete Antonio