Kevesebb lesz idén a meggy

2024. 06. 23., 07:00
Gasztrohírek
2752
By Gusto

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.

Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál három héttel hamarabb indult a vegetáció. A virágzás március végére gyakorlatilag országszerte lezajlott. A március 19-20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, de jelentős károkat csak kevés ültetvényben okoztak, mégis kihatással lehettek a virágok termékenyülő képességére. Az április közepi lehűlési hullám során érkező éjszakai fagyok viszont érdemi károkat okoztak a kisebb gyümölcsökben: emiatt az átlagosnál kevesebb termés várható. Ez nem csak a hazai, hanem részben az európai termesztőkörzetekre is igaz.

A piaci szereplők várakozásai szerint idén 50-57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szintén gyenge szinttel. Az ország észak-keleti régiójában, ahol a termesztőterület mintegy fele található, egyértelműen gyengébb a termés, ami elsősorban az április 19-21-ei fagyoknak tudható be. Az ország többi régiójában (például Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun) nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló terméssel számolnak.

A meggy jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A gyümölcs rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai kezdet miatt idén korábban is zárul a szezon.

A NAK és FruitVeB arra is kitér, hogy a hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül. A kivitel 25 százaléka friss meggy, 70 százaléka befőtt, 5 százaléka fagyasztott. Az exportlehetőségeket és a felvásárlási árakat pozitívan befolyásolhatja, hogy idén Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak. Az alapanyaghiány különösen az ottani hűtőipart érinti, tekintettel arra, hogy egész Európában kimerültek a fagyasztott meggy készletek.

A fő exportpiacnak számító Lengyelország és Németország mellett a magyar meggy iránt intenzívebb érdeklődés várható a cseh, a szlovák és a holland piacról is - vélekedtek a szakmai szervezetek.

Forrás: MTI, kép: Pixabay.com