Kiverte a biztosítékot a Gourmet egyik standjának felirata

2023. 06. 04., 13:25
Gasztrohírek
23820

„Vannak kiskutyák és vannak nagyok“. 

A felirat, amely a Kreinbacher birtok standjának oromzatán volt olvasható, tartotta lázban az idei Gourmet fesztivál látogatóit.

Jó, lehet, hogy túlzás, de bárhol kóstoltam, két napon keresztül előbb-utóbb valaki felemlegette. Túl sokan ahhoz, hogy szó nélkül hagyjuk.

Érdekes, hogy a szlogent valamennyien egyöntetűen agresszívnek, arrogánsnak, fennhéjazónak ítélték. 

Íme néhány az értelmezések közül: 

  • A mondat egyesek szerint azt jelenti, hogy aki nem Kreinbachert iszik, az kiskutya. A nagykutyák Kreinbachert isznak. 
  • Mások szerint a szegények és gazdagok ízléstelen szembeállításáról szól, a nagykutyák az élet császárai, (természetesen Kreinbachert isznak). 
  • Voltak, akik a magyar borvilág felett kimondott ítéletként aposztrofálták, miszerint vannak a megélhetési borászok (kiskutyák), és a profi nagymenők.
  • Megint mások politikai állásfoglalást olvastak ki a szlogenből, de hogy pontosan mit jelentene ebben a kontextusban, ezt senkinek sem sikerült hitelt érdemlően elmagyaráznia. 
  • Olyannal is találkoztam, aki megesküdött, hogy e miatt a mondat miatt soha többet nem iszik sem Kreinbacher bort, sem pezsgőt. 

Természetesen megkérdeztem Kreinbacheréket is. Az illetékest nem lepte meg az érdeklődésem, visszaigazolta, hogy valóban beszélnek róla az emberek.

A mondat kizárólag negatív értelmezése azonban őt is elgondolkodtatta. Már csak azért is, mert a nagykutya a birtok instagram oldalán hashtagként több poszt alatt is szerepel, méghozzá a magnum palack szinonimájaként. 

Kreinbacherék szándéka szerint a kiskutya-nagykutya szembeállítás a magnumedukáció szlogenje, arról szól, hogy vannak a normál, 0,75 dl-es palackok, amik nagyon jók, de a magnum palack, a nagykutya ugyanannak a pezsgőnek szofisztikáltabb, mélyebb, nagyszerűbb arcát képes megmutatni. 

A magnumedukáció lényege Kreinbacherék szerint: „Ha 1,5 literes magnum pezsgőt vásárlunk, az nem csupán azt jelenti, hogy kétszeres mennyiséget, hanem magasabb minőséget is kapunk a 0,75 literes palackhoz képest. A palackos érlelésű pezsgők esetében a nagyobb méretnek köszönhető hosszabb érlelési idő lehetővé teszi olyan aromák kialakulását, amelyek a hagyományos palackban nem fejlődnek ki."

Álmukban nem gondoltak arra, hogy a szlogennek lehet negatív konnotációja.

Gondolom, a tanulságot kommentben majd levonják a kedves olvasók.