Laboratóriummá alakul a világ leghíresebb étterme
Ettől a hírtől hangos a sajtó, a 2024-es lesz a Noma utolsó szezonja.
A legendás 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem bezárja kapuit, de nem szűnik meg. A világsztár séf, René Redzepi a New York Times-nak azt nyilatkozta, ez valami újnak a kezdete.
Az étterem laboratóriummá alakul, ahol előbb-utóbb majd biztos előállnak a gasztronómia kopernikuszi fordulatával.
A Noma konyhája
Redzepi azért döntött így, mert szerinte a fine dining hosszú távon fenntarthatatlan, a mindennapi hajtásban nem jut idő-energia a kísérletezésre.
A Noma „bezárása” tulajdonképpen szembesülés azzal a problémával, hogy a fine dining, amelyet maga az étterem segített megteremteni és világszerte népszerűsíteni - vadul innovatív, munkaigényes és rendkívül drága -, fenntarthatósági válságba kerülhet.
A Noma a jövőben élelmiszer laboratórium lesz, amely új ételeket és termékeket fejleszt majd. Az új termékek természetesen majd beszerezhetők lesznek az étterem weboldalán.
Jó hír, hogy a rajongóknak sem kell teljesen lemondani a Noma étlapjáról, hiszen pop-up formában az étterem fogásai állítólag fel-feltűnnek majd különböző kulináris rendezvényeken.
Akiket érdekelnek a részletek, azoknak szívből ajánljuk a Világevő gasztroblogot, ahol Jókuti András január 10-én a helyszínről jelentkezve, élőben, személyesen osztja meg majd a hiteles információkat!
Nyitókép forrása: flickr, Håkan Dahlström Photography