Még a döner kebabnak is kell a védelem

2024. 04. 29., 16:35
Gasztrohírek
5188
By Gusto

A török konyha elképesztően gazdag és izgalmas, de a legtöbb külföldi csak a döner kebabot ismeri.

Hogy ezek jobbik változata, az autentikus ízek jussanak el a vendégekhez, Törökország az Európai Unióhoz fordult, hogy a forgó nyárson sütött hússal készülő fogás a nápolyi pizzához és a spanyol jamon serrano sonkához hasonlóan garantáltan hagyományos specialitás minősítést és ezzel védettséget kapjon, írta az Euronews.

Azt szeretnék elérni, hogy csak a bejegyzett készítési módhoz és a termékleíráshoz ragaszkodó vendéglátóhelyen készíthessék ezen a néven a pitába csomagolt húsételt. A minőségi kritériumok az alapanyagot és annak feldolgozását is rögzítenék, például csak 3-5 mm vastagságúra szeletelt marha és bárány, vagy maximum 1-2 centi vastagságú csirkehús kerülhetne a fogásba.

Az európai dönerpiac becsült forgalma mintegy 3,5 milliárd euró az 1996-ban alapított Török Döner Termelők Európai Szövetsége (Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği - ATDID) szerint, akik szakmai oldalról szintén támogatják a kezdeményezést.

A most elkezdődött három hónapos konzultációs időszak során a tagállamok képviselőinek lehetőségük nyílik kifejteni a szakmai véleményüket, támogatásukat vagy éppen a negatív reakcióikat. Ismerve a török-görög gasztrokulturális alaphangot, az Athén által delegált szakembereknek biztos lesz egy-két szava, így várható, hogy a klasszikus girosz-kebab párharc még kitart néhány menetet.