Megtaláltuk a nyár legüdítőbb szörpjét

2022. 07. 24., 14:00
Gasztrohírek
7680
By Gusto

Kevés olyan borászat akad Magyarországon, amely remek borain kívül mediterrán fenyőfélékben gazdag arborétummal és kiváló szörpökkel is büszkélkedhet egyszerre.

Egyről biztosan tudunk, az pedig Badacsonyörsön található, és úgy hívják: Folly Arborétum és Borászat.  

A történet valamikor a 19. század végén kezdődött, amikor Dr. Folly Gyula Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegy oldalába mediterrán fenyőféléket ültetett. Az arborétum sikeresen átvészelte a háborúkat, és még a múlt rendszer sem tett benne kárt. Bár államosították, a Badacsonyi Állami Gazdasághoz csatolták, az alapító fia azonban tovább művelhette a botanikus kertet. 

A rendszerváltás után a kert visszakerült a család tulajdonába. Ma a Folly-lányok ápolják a kertet. Az arborétumnak mindig szerves részét alkotta az üknagypapa által 1878-ban épített pince, amit a tulajdonosok 2010-ben felébresztettek Csipkerózsika-álmából. A borászatot Folly Judit, az arborétumot Folly Réka vezeti. 

A borok mellett teák és szörpök is a szortiment részeivé váltak, hiszen a hozzájuk szükséges természetes növényeket tálcán kínálja az arborétum. 

A fűszerkertből valók ennek a különlegesen aromás és szomjoltó szörpnek az összetevői: kakukkfű 24%, zsálya 12%, rozmaring 11% cuvée-je, de természetesen a legaromásabb, a rozmaring dominál benne, aminek már az illata is hűsítő. 

Ahogy a boroknál, itt is az egyensúly a fontos. Telitalálat a három fűszernövény házasítása. Ízben is a rozmaring dominál, de a kakukkfű és a zsálya jelenléte szofisztikáltabbá teszi a rozmaring önmagában agresszív-bódító aromáját. 

A marketingszöveg szerint ez a szörp a palackba zárt tavasz. Szerintünk sokkal inkább az érett nyarat sikerült palackba zárni, a frissen vágott fűszernövények illóolajokban gazdag frissességével. 

Bár van benne citrom- és borkősav, fél literenként egy fél citromot vagy lime-ot facsarhatunk bele. Javasolt hígítási aránya 1:6, de szerintünk 1:8 arányban is kiválóan működik. Ha van friss mentánk, pár levelet csippentsünk bele, de nem életbevágó. 

Szódával vagy csendes vízzel, pár szem jégkockával ajánljuk. A fűszernövények tökéletes kombinációja miatt szomjoltó hatása átlagfeletti. 

Fotók: gusto.hu