Óriási siker: Dobogón a magyar csapat Lyonban

2023. 01. 23., 19:02
Gasztrohírek
1125
By Gusto

A január 22-23-án megrendezett lyoni Bocuse d'Or világbajnokságon 24 ország csapata versengett. 

A verseny magyar menüjét Széll Tamás szakmai irányítása mellett Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous séfje és Nyikos Patrik commis készítette.

A magyar csapat ismét dobogós lett. Óriási gratula!

  • Aranyérem: Dánia
  • Ezüstérem: Norvégia
  • Bronzérem: Magyarország

Különdíjak:

  • A gyerekek különdíja Japáné
  • A legjobb tányértéma Franciaországé
  • A legjobb hústál Svédországé
  • A legjobb commis Norvégiáé
  • A Social Commitment díj Mexikóé

A szakácsverseny döntőjén idén először vett részt Új-Zéland és Mauritius csapata. A verseny történetében elsőként Társadalmi elkötelezettség díjat is kiosztottak.

Kötelező alapanyagok és témák

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kellett készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kellett prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló voltak.

Készül a gyerekek álomalmája

A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi volt. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kellett szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Fotók: Fekete Antonio/ Magyar Bocuse d'Or Akadémia