Óriási siker: Dobogón a magyar csapat Lyonban
A január 22-23-án megrendezett lyoni Bocuse d'Or világbajnokságon 24 ország csapata versengett.
A verseny magyar menüjét Széll Tamás szakmai irányítása mellett Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous séfje és Nyikos Patrik commis készítette.
A magyar csapat ismét dobogós lett. Óriási gratula!
- Aranyérem: Dánia
- Ezüstérem: Norvégia
- Bronzérem: Magyarország
Különdíjak:
- A gyerekek különdíja Japáné
- A legjobb tányértéma Franciaországé
- A legjobb hústál Svédországé
- A legjobb commis Norvégiáé
- A Social Commitment díj Mexikóé
A szakácsverseny döntőjén idén először vett részt Új-Zéland és Mauritius csapata. A verseny történetében elsőként Társadalmi elkötelezettség díjat is kiosztottak.
Kötelező alapanyagok és témák
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kellett készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kellett prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló voltak.
Készül a gyerekek álomalmája
A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi volt. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kellett szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.
Fotók: Fekete Antonio/ Magyar Bocuse d'Or Akadémia