Balatoni nyelves lett az Év Strandétele

2023. 08. 03., 19:47
Gasztrohírek
16120
By Gusto

A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott eredményhirdetésen mutatták be.

Az Év Strandétele idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, a legjobb bisztró étel a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke, az Év felfedezettje a Pofás pil-pil lángos Balatonmárián, vegán különdíjas az alsóörsi zeller ravioli és az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett.

A díjazott ételekről

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült nagyon szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.

Az Év strandétele díj célja, hogy a hazai hagyományokat és a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel műfajteremtő legyen. A pikáns névválasztás izgalmasan kapcsolódik a balatoni nyárhoz és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az étel méltán népszerűvé válhasson.

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero's hideg tökfőzelék feltétlenül nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá.

A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is. A hazai gasztronómiában sokszor nem értékeljük eléggé a hungarikumnak is tekinthető főzelékeket, bár ebben sokat segíthet, ha olyan szépen tálalják és kreatívan készítik mint a boglári bisztróban.

A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabad strandján készítenek.

A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét, hogy a pil-pilt mint spanyol tengerpartokra jellemző nemzetközi sztenderdet hogyan lehet igazán hazaivá és balatonivá varázsolni úgy, hogy egyúttal a lángost is szokatlanul szépen tálalható étellé teszik, nem utolsó sorban a szeklicére emlékeztető füstölt chili szálakkal.

Aki azt hitte, hogy a lángos műfajában nem lehet már újat mondani, arra szépen rácáfoltak. E különlegesség ára 3200 forint.

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller Raviolija lett idén a legjobb vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került, ára 3450 forint.

Idén kiemelten fontosnak tartottuk, hogy meghirdessük a jóárasított strandétel kategóriát is, melyben a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott Party harcsali fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.

A versenyről

A zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén Csillag Richárd balatoni séf csatlakozott, aki tavaly negyedik lett az ifjú szakács világbajnokságon, a Tork különdíját átadó Sipos Norberttel együtt így két séf is volt a zsűriben. Tegnap kilenc döntős helyen kóstolták végig a nevezett strandételeket. és ennek alapján hirdettek eredményt. Idén kétszer annyi döntős hellyel továbbra is a déli part viszi a prímet ebben a műfajban.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: „Ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése és a retró kínálat megújításával jelentősen hozzájárult, hogy a hazai gasztronómia legizgalmasabban fejlődő szegmensévé váljon a korábban sokat kritizált strandgasztronómia egy évtized leforgása alatt.

Ki merem jelenteni, hogy a balatoni Beach Food trend képviseli a legmarkánsabban itthon a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet, ugyanakkor a globális street food receptek balatonivá tételével európai összehasonlításban is értékteremtő műhelymunka, melynek legkiválóbb képviselői egymást is inspirálják. Ma leginkább mégis az értékelődik fel, hogy a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönséghez eljutva és persze sokkal lazábban kínál ez a műfaj különleges gasztronómiai élményeket, kimondottan kreatív ételeket.

A vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett, mivel a nevezett ételek fele erősítette ezt a kategóriát, számos kreatív példát mutatva arra, hogy miért érdemes színesíteni a sok helyen még mindig rántott sajtra, illetve gombára korlátozódó kínálatot.

A balatoni strandgasztronómia fejlődését és a Beach Food trend kreativitását az idén különösen nehéz gazdasági környezet és a hazai médiában a Balatont külföldi tengerpartokkal példátlanul negatívan összehasonlító cikkek tucatjai sem törhették meg. Akik a Balaton szerelmeseiként hűek maradnak kedvenc hazai tavunkhoz vendéglátósként idén jelentős áldozatokat hozva bizonyítják, miért érdemes a lehető legjobbat nyújtani és a nehezebb körülmények között is különleges ételeket kínálni akár 2-3000 forintért is.”

Fotók: Heim Alexandra