Milyen fagyasztóládát vegyek?

2023. 01. 13., 16:00
Gasztrohírek
9538
By Gusto

A megfelelő fagyasztóláda kiválasztása attól függ, hogy mire fogod használni.

Ha csak kisebb mennyiséget szeretnél fagyasztani, akkor egy kisebb, 100 literes fagyasztóláda is elegendő lehet, míg, ha nagyobb mennyiséget akarsz tárolni, akkor egy nagyobb, akár 300 literes fagyasztóládát is választhatsz. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során:

1. Méret: az elérhető hely és a fagyasztani kívánt mennyiség alapján válasszunk megfelelő méretet.

Általánosságban elmondható, hogy egy négytagú családnak legalább 200 literes fagyasztótérre lesz szüksége. Ha azonban a család tagjai szeretnek nagy mennyiségben fagyasztott ételeket tárolni, vagy ha hosszabb távra készítenek elő ételeket, akkor nagyobb kapacitású fagyasztóládára lehet szükségük. Fontos figyelembe venni a fagyasztóláda méretét és a rendelkezésre álló helyet, valamint az ár-érték arányt is.

2. Energiafogyasztás: válasszuk a lehető legjobb energiacímkéjű modellt, hogy hosszú távon kevesebb legyen a fogyasztásunk.

Az áramfogyasztás egy 200 literes fagyasztóláda esetében függ az energiaosztálytól, azaz a készülék hatékonyságától. Általában egy C-D energiaosztályú fagyasztóláda éves energiafogyasztása körülbelül 150-200 kWh, ami átlagosan napi 0,4-0,5 kWh-t jelent. Azaz, ha a fagyasztóláda 24 órán keresztül működik, akkor körülbelül 0,4-0,5 kWh áramot használ. Fontos megjegyezni, hogy az áramfogyasztás a készülék használati módjától, a hőmérséklettől és a környezeti hőmérséklettől is függ, így az értékek eltérhetnek az említett tartománytól.

3. Zajszint: a fagyasztóládák általában zajosabbak, mint a hűtők, de érdemes olyan modellt választani, amelynek zajszintje elfogadható.

Egy fagyasztóláda zajszintje általában 40-50 decibel körül van, de ez a konkrét modelltől és a működési körülményektől is függ. Ha a fagyasztóládát egy olyan helyiségben használjuk, ahol sokszor tartózkodunk, akkor a zajszint zavaró lehet, ezért érdemes olyan modelleket választani, amelyek zajszintje alacsonyabb.

4. Üzemmódok: néhány fagyasztóláda automatikus leolvasztó rendszerrel rendelkezik, míg másoknak manuálisan kell leolvasztani. Az automatikus leolvasztó rendszerrel rendelkező fagyasztóládák általában drágábbak, de kényelmesebbek.

A fagyasztóláda leolvasztásának gyakorisága attól függ, hogy mennyire gyakran használják, és mennyire van tele az élelmiszerrel. Általában ajánlott legalább évente egyszer leolvasztani a fagyasztóládát annak érdekében, hogy eltávolítsuk az összegyűlt jeget és biztosítsuk a megfelelő hatásfokot. Ha azt tapasztalod, hogy a jég túlságosan felhalmozódik, vagy ha a fagyasztóláda ajtaja nehezen záródik, akkor leolvasztásra lehet szükség gyakrabban is. Emellett javasolt leolvasztani a fagyasztót, ha hosszabb ideig nincs használatban, például, ha elutazol vagy áthelyezed az élelmiszereket egy másik fagyasztóba.

5. Tárolási rendszer: néhány fagyasztóláda kosarakkal vagy polcokkal rendelkezik, amelyek megkönnyítik a tárolást és a szervezést.

A fagyasztóláda belső kialakítása általában egy nagy, jól szigetelt dobozt jelent, amelyben a termékek fagyasztása zajlik. A belső tér elrendezése és a polcok száma, mérete és pozíciója azonban eltérő lehet a különböző gyártók és modellek között. A fagyasztóládák általában egy vagy több nagy belső térrel rendelkeznek, amelyek különböző méretekben és magasságokban vannak elhelyezve. Ezen belül általában vannak kivehető kosarak és polcok, amelyek segítségével könnyen elrendezhetjük a tárolt élelmiszereket.

6. Kiegészítő funkciók: egyes modellek extra funkciókkal rendelkeznek, mint például a hőmérsékletjelzők, ajtózárak, LED világítás stb.

A modern fagyasztóládák számos érdekes funkcióval rendelkeznek, amelyek növelik a kényelmet és a használhatóságot. Néhány példa, ami említésre méltó lehet:

  • No Frost rendszer - ennek a funkciónak köszönhetően a fagyasztóládában nem képződik jég, így nem kell rendszeresen leolvasztani. Ezenkívül a No Frost rendszer segít megőrizni az ételek frissességét és az energiatakarékosságot.
  • Változtatható hűtési zónák - néhány fagyasztóláda különböző hűtési zónákkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet szabályozását az eltérő méretű és típusú élelmiszerekhez.
  • Antibakteriális védőbevonat - ez a funkció segít megakadályozni a baktériumok és a penész növekedését a fagyasztóládában.
  • Gyorsfagyasztás funkció - ez a funkció lehetővé teszi az ételek gyorsabb fagyasztását, ami megőrzi azok ízét, tápértékét és textúráját.
  • Hangjelzések és érintőképernyős vezérlés - néhány fagyasztóláda érintőképernyős vezérléssel rendelkezik, amely egyszerűbbé teszi az élelmiszerek kezelését, valamint hangjelzésekkel figyelmeztet, ha az ajtó nyitva marad.
  • Belső világítás - a fagyasztóláda belső világítása megkönnyíti az élelmiszerek áttekintését, különösen az éjszakai vagy alacsony fényviszonyok mellett.

Mennyibe kerülnek a fagyasztóládák?

Az árak nagyon változóak lehetnek, az egyszerűbb modellek 30-50 ezer forinttól, míg a nagyobb, professzionálisabb fagyasztóládák akár 100-200 ezer forintba is kerülhetnek.

Az árak nagyban függenek a gyártótól, a modelltől és a funkcionalitástól, de általában egy 200 literes fagyasztóláda ára Magyarországon átlagosan 50 000 és 150 000 forint között mozog (Tipp: a Siguro fagyasztók is 100 000 forint körül mozognak). Természetesen lehet találni olcsóbb és drágább opciókat is, az árakat befolyásolhatja a kereskedő, az értékesítési hely és az aktuális akciók is.