Mogyoróval a mogyoróallergia ellen

2024. 06. 05., 09:00
Gasztrohírek
4166
By Gusto

Milliókat érint a földimogyoró-allergia – a rossz hír, hogy növekszik azok aránya, akik az ártatlannak tűnő növényt képtelenek tolerálni.

Az National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) szerint az előfordulás az elmúlt két évtizedben 3,5-szörösére nőtt, elérve az 1,4–2 százalékos arányt Európában és az Egyesült Államokban. Nem véletlen, hogy számos szülőt aggodalommal tölt el a pillanat, amikor először kínálják meg mogyoróval vagy mogyoróvajjal gyermeküket. Azonban egy új tanulmány szerint a legkisebbeknek adott csekély mennyiségű mogyorótermék a jövőben védelmet nyújthat számukra.

Május 28-án a NEJM Evidence folyóirat a kutatás eredményeit foglalta össze, ami 500 gyermeket követett nyomon 12 éves korukig. Azoknál, akik korán kezdték fogyasztani a mogyorót, 71 százalékkal csökkent az allergia előfordulása serdülőkorban azokhoz képest, mint akik teljesen elkerülték azt.

„Az adatok megerősítik a szülők és gondozók bizalmát abban, hogy a mogyorótermékek csecsemőkortól kezdődő etetése az előírt irányelvek szerint tartós védelmet nyújthat a mogyoróallergia ellen” – foglalta össze Dr. Jeanne Marrazzo, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének) igazgatója. „Ha széles körben alkalmazzák, ez a biztonságos, egyszerű stratégia az Egyesült Államokban született 3,6 millió gyermek között évi több tízezer mogyoróallergiás esetet előzhet meg.”

A vizsgálat során a résztvevők fele rendszeresen fogyasztott mogyorótermékeket csecsemőkortól ötéves korig, míg a másik fele elkerülte a mogyorót ebben az időszakban. A kutatók megállapították, hogy a mogyorótermékek korai bevezetése 81 százalékkal csökkentette a mogyoróallergia kockázatát. Azokat, akik részt vettek a programban, többek között arra kérték, hogy kerüljék a mogyorótermékeket öt és hatéves kor között. A gyerekek még az elhagyás ellenére is védettek maradtak.

„A mogyoróallergia nagyon korán, a legtöbbeknél 6 és 12 hónapos kor között alakul ki. Ha meg akarjuk előzni, ezt még a betegség kialakulása előtt kell megtenni” – osztotta meg Gideon Lack, a londoni King’s College gyermekkórház allergológus professzora, a tanulmány szerzője. „Az immunológiai alapú biológiai jelenséget orális tolerancia indukciónak nevezzük: évtizedek óta tudjuk, hogy a fiatal egerek vagy más kísérleti állatok, amelyek tojást, tejet vagy mogyorót fogyasztanak, később sem válnak allergiássá ezekre az alapanyagokra.”

Az American Academy of Pediatrics (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) új irányelveket határozott meg: a legnagyobb kockázatnak kitett csecsemőknek – akik súlyos ekcémában és/vagy tojásallergiában szenvednek, négy-hathónapos korban érdemes bevonni a mogyorót, miután más szilárd ételeket is bevezettek a hozzátáplálás során. Kiemelték: ebben a korcsoportban és helyzetben a mogyoró bevezetését mindenképpen ajánlott orvos felügyelete mellett elvégezni. Az idehaza is terjedő IgG/IgG4 tesztek kapcsán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének a tudományos bizottság korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a táplálékallergia gyanúja esetén a dietetikusi gyakorlatban az állami egészségügyi rendszeren kívül legtöbbször az antitesteket kimutató tesztekkel találkozhatunk, amit a többnyire gasztrointesztinális vagy bőrtünetek esetén végeznek el.

Az európai és amerikai szakmai társaságok állásfoglalásai alapján az IgG/IgG4 tesztek nem standardizáltak, nem validáltak egyetlen betegség kimutatására sem, nincsen klinikai hasznuk sem a táplálékallergia (IgE-mediált, sejtes immunválasz, kevert), sem a nemimmunmediált táplálékérzékenységek, diagnosztikájában.

Forrás: Food & Wine

Képek: Pixabay.com