Hegyesek, erősek, megbízhatóak

2024. 06. 12., 12:00
Gasztrohírek
3808
By Gusto

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták: a termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult.

A hegyes-erős paprika gyakran kap helyet a kiskertekben, hiszen nagyszerű kiegészítője lehet a vasárnapi húslevesnek, a hétvégi bográcsozásnak és a különféle szendvicseknek is. A pikáns íz kedvelői többfajta vetőmag közül választhatnak. A Szupermenta a legutóbbi tesztje során összesen 12 kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgált meg, melyek között négy csávázott és hét hibrid szerepelt. Származásukat tekintve kilenc hazai, három pedig külföldi volt.

Vetőmagokról lévén szó, a Nébih laboratóriumi szakemberei elsősorban a legfőbb minőségi mutatókat: a csírázóképességet, valamint a tisztaságot vizsgálták meg. Ellenőrizték továbbá a tételek idegenmag-tartalmát is, azaz hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a vonatkozó határértékeknek minden egyes termék megfelelt.

Ellenőrizték a kötelező jelölések és az alapvető termékinformációk meglétét, így például a fajta és a származás feltüntetését. A vizsgálat során szintén szempont volt, hogy a vetőmagokat minőséget megóvó, zárt csomagolásban kínálják-e a vásárlóknak. A tesztelt termékek minden kritérium alapján megfelelőnek bizonyultak.

A kedveltségi vizsgálat ezúttal kérdőíves formában történt: a résztvevők olyan, felhasználóként fontos szempontok alapján értékelték a termékeket, mint a csomagoláson feltüntetett információk, valamint a felhasználási utasítás megléte és érthetősége. Emellett a hivatal szakértői pontozással értékelték a legfontosabb minőségi mutatók: a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi vizsgálatainak eredményeit. A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján született meg.

A dobogó legfelső fokára a Royal Sluis Magrovet Cristobal F1 került, második helyezést ért el a Rédei Kertimag Palóc F1, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Royal Sluis Magrovet Csípős Spirál F1 és a Garafarm Magrovet Hot Spirál F1 végzett.

A termékteszt egyfajta folytatásaként a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán elvetett tesztelt magok fejlődését a szakemberek nyomonkövetik. A gyakorlati tapasztalatokról szintén beszámol majd a Szupermenta csapata.

Hogyan termesszük?

Sokakat foglalkoztathat a kérdés, hogyan termesszen otthon hegyes-erős paprikát. A csomagoláson feltüntetett információk segítenek abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk. Fontosak például a termesztésre vonatkozó információk, és az sem elhanyagolható, hogy mire a legalkalmasabb az adott fajtájú erős paprika: konzervgyártásra, savanyításra vagy friss fogyasztásra.Minden esetben nézzük meg a vetőmagok csomagolásán található útmutatót és aszerint termesszük a paprikát.


Lépésről lépésre:

1. A hegyes-erős paprikák veteményezését az év első negyedében, optimális esetben február végén vagy március elején érdemes elkezdeni. A magokat körülbelül 1-2 centiméter mélyre ajánlott vetni, ügyeljünk arra, hogy ne szórjuk túl mélyre őket. Alkalmazhatunk fóliasátrat is.
2. Két hónappal későbbre, körülbelül májusra a vetőmagok már palántákká cseperednek.
3. Ekkor a palántákat átültetjük. Az ültetés során fontos a megfelelő távolság: amennyiben több sorba ültetjük a palántákat, abban az esetben körülbelül 60 centiméter szélességet hagyjunk a sorok között, valamint 25 centiméter távolság legyen az egymás mögött elhelyezett növények között is.
4. Két-három hónap várakozás után, a július és október közötti időszakban leszedhetjük a megtermett paprikákat.

Forrás: NÉBIH