Óvatosan a medvehagymával

2024. 03. 15., 08:06
Gasztrohírek
5805

Amikor a hóvirág feladja, erőre kap a medvehagyma, a kora tavaszi erdő egyik legnépszerűbb növénye. 

Nem csak finom, hanem egészséges is, így sokan gyűjtik a március végi, április eleji időszakban. 

Annak ellenére, hogy illata és aromái miatt sokan vadfokhagymának is nevezik, a jótékony hatású Allium ursinum önálló faj: régről ismert gyógynövény, de az ételeinket is remekül feldobja. 

Leginkább pozitív emésztő szervrendszeri hatással bír, de a vérkeringést is természetes módon támogatja.  

Noha szerencsés esetben elborítja az erdő alját, figyelmet igényel, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, a gyűjtésére vonatkozó szabályokat. 

Saját fogyasztásra naponta maximum két kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amik nem minősülnek természetvédelmi területnek. 

Aki a témában tájékozódna, a Nébih interaktív erdőtérképén hiteles információkat talál az erdők besorolásáról.

Annak ellenére, hogy ezt sokan igyekeznek megkerülni, a medvehagyma kereskedelmi célú szedése engedélyköteles! 

Az írásos hozzájárulást előzetesen kell megszerezni vagy a magánterület tulajdonosától, vagy állami erdő esetén a területet kezelőjétől. 

Ha a vásárolt medvehagyma csomagolásán nem szerepel a gyűjtő vagy forgalmazó neve és címe, valamint a származási ország, akkor jó eséllyel illegális terméket kínálnak nekünk.

Akár saját magunknak, akár értékesítésre szedjük, ajánlott még a szezon elején a kosarunkba rakni, amikor még nem bújtak elő a hasonló habitusú gyöngyvirág mérgező levelei. 

A két erdei növényt a levél dörzsölésével lehet legkönnyebben megkülönböztetni – a gyöngyvirág levelének nincs hagymaszaga.

Legyünk kíméletesek a természettel: tovább él a talajban megbújó hagymájában, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le. Figyeljük az erdő talaján élő többi lágyszárú növényre is, ugyan nem mind védett, de egyik sem érdemli a felesleges letaposást.

Képek forrása: pixabay.com