Rezsicsökkentés spagettivel

2022. 09. 07., 13:29
Gasztrohírek
10482

Agyatlanul főztük eddig az olasz tésztát, mutatott rá a lényegre a friss Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi, adta hírül a La Cucina Italiana (Olasz konyha).  

Pár éve még megkövezték volna a Nobel-díjas fizikust, Giorgio Parisit azért az állításáért, amit a minap tett közzé közösségi oldalán, tudniillik, hogy a tésztát a lekapcsolt gáz vagy elektromos főzőlap fölött is meg lehet főzni. 

Manapság viszont, amikor a gáz és áramárak a jólétben élő nyugat-európaiak pénztárcáját is veszélybe sodorta, az olaszok is inkább örülnek a pofonegyszerű, mégis hatékony módszernek. 

Parisi állítása egyszerű. Miután a lábosban felforrt a víz, kapcsoljuk le alatta a gázt vagy az elektromos főzőlapot, helyezzük bele a tésztát, fedjük le, és várjuk ki a csomagoláson feltüntetett 9-10 percet. 

A módszernek csak előnyei vannak. Az Unione Italiana Food olasz tésztagyártók által a #PastaDiscovery projekt részeként támogatott tanulmány szerint az energia- és CO2-kibocsátás megtakarítása akár 47% is lehet.

Megdöbbentő szám, ha belegondolunk, hogy Olaszországban az egy főre jutó átlagos tésztafogyasztás évente 23,5 kg. Vagyis így minden olasz egy év alatt 44,6 kilowattórát takaríthat meg. 

Persze olasznak sem kell lenni ehhez. Az olasz konyha rajongójaként én azonnal kipróbáltam a módszert, és jelenthetem, abszolút működik. A tészta ugyanolyan finoman al dente, mintha eszetlenül forraltam volna alatta a vizet. 

Sőt a tudat, hogy ezzel energiát spóroltam, talán még finomabbá is teszi.

Bár a La Cucina Italiana azt írja, fontos, hogy minden esetben minőségi tésztát használjunk, az én tapasztalatom, hogy a csúcsszuper,  drága és minőségi olasz spagetti és a jóval olcsóbb, alsó polcos olasz spagetti egyformán készre főtt a lekapcsolt tűz fölött és a fedő alatt.

Fotók: gusto.hu