Sós fagyival nyitja az idei szezont a díjnyertes cukrász

2022. 04. 06., 19:38
Gasztrohírek
8942
By Gusto

Itt az április, indul az idei fagyiszezon. Akik a rétsági vagy a budapesti Fazekas Cukrászdába látogatnak, már kóstolhatják a díjnyertes cukrászmester, Fazekas Ádám új remekeit.

Fazekas Ádám neve, a magyar cukrász, aki lekörözte az olaszokat, ismerős a hazai közönségnek, fagylaltja tavaly, december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen.

A cukrász azóta is ontja az ötleteket. Legutóbbi nagy dobása a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olívaolajjal és Himalája sóval, ami már nem az első sós fagyi a kínálatban.

„Ma már nálunk is abszolút nyitottak a rendhagyó fagyikra. Jól fogy a sós pisztácia, a sós karamella, sós pekándió, tökmagolaj és a sósmogyoró is. Mivel a só természetes ízfokozó, ezért nem válik dominánssá, és nem nyomja el az édeset, inkább csak gazdagítja, felerősíti a fagyi ízét”-mondja Fazekas Ádám cukrászmester.

„A feta az egyik kedvenc sajtom, ezért mindenképp szerettem volna fagyit készíteni belőle. Gondoltam, valamilyen zöldfűszert is tennék bele, így esett a választás a bazsalikomra. Mindehhez jól passzolt az extraszűz olívaolaj és a Himalája só, aminek az íze nem túl intenzív” - teszi hozzá a mester, aki egy másik új recepttel, avokádós citromfagyival is készül.

Aki inkább édesszájú, annak ajánlható a tiramisu fagylalt. Akárcsak a klasszikus receptben, van benne tojássárgája, mascarpone és rum, mindemellett pedig piskóta is kávés-cukorszirupos bevonóval. Ádám kedvence, a világos pörkölésű etióp kávé került bele, ami az üzleteikben egyébként is kapható.

A nyári szezonban 16-20 ízt kínáló cukrászdáikban az idei évtől lapáttal adják a fagyit, és dekára fogják értékesíteni. Ennek oka, hogy a fagyi adagolásánál nem használnak vizet, ami egyébként minőségromláshoz vezetne.

A módszerek mellett nagy gondot fordítanak az alapanyagokra is, melyek egytől egyig természetesek. Még a tej is termelői, egyenesen egy családi gazdaságból érkezik.

De van tejmentes újdonság is, a 80 százalékos belga étcsokoládé fagylalt. És továbbra is szerepel a választékban a nemzetközi díjnyertes „pisztácia gyümölcse”, amit akár sütemény formában is kipróbálhatunk, ha még korainak érezzük a fagyizást.

Képek forrása: Fazekas cukrászda