Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát

2020. 11. 16., 13:50
Gasztrohírek
4518
By

Csak a dunavecsei Zöldi Kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok.

A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát. Céljuk, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek.

A mák kuriózumnak számít a kínálatukban, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.

Tóth Benjámin

Tóth Benjámin társtulajdonos, az öt fiútestvér egyike szerint egyik legkeresettebb termékük a mák.

„Hazánkban jelenleg 2 500 - 5 000 hektáron termesztenek mákot, és a mezőgazdaságban rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Hazánkba főleg Csehországból érkezik a legnagyobb mennyiségű mákimport, főleg azért, mert itthon az időjárási körülmények miatt nem a legegyszerűbb termeszteni. Ha ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van” – magyarázta a szakember.

Igazi vitaminbomba

Tóth Benjámin arról beszélt, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni, főpróbája mindig az íze, csak kóstolás után lehet megbizonyosodni róla, hogy jó terméket vásároltunk-e. Mint mondta, azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem jelent garanciát semmire.

A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek. Mindenkinek azt javasolja, lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak magyar terméket. 

A szakember közölte, három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott, de az azóta eltelt években, a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon.

Érdemes fogyasztani, ugyanis igazi elixír: a máknak a legmagasabb a kalciumtartalma az összes növény közül, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is, tehát igazi vitaminbombának nevezhető.