Veszélyben vannak a balatoni büfések

2023. 05. 13., 21:00
Gasztrohírek
18589
By Gusto

A szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor, a határidő 2023 július elseje. Ez közel 38 000 vendéglátóipari egységet érint. Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.

A nagyobb kapacitással üzemelő éttermek legtöbbje már rendelkezik a megfelelő éttermi szoftverrel, így ők biztonságban vannak. A helyek több mint fele, jellemzően a kisebbek azonban nincsenek felkészülve az átállásra, ők nem rendelkeznek NTAK-kompatibilis megoldással.

A kép illusztráció

Ez azért óriási gond, mert ha ezek az éttermek, kávézók, büfék az utolsó pillanatra hagyják a szoftver beszerzését, a gyártónak nem lesz elegendő kapacitása teljesíteni az összes beérkező igényt. Így még az is előfordulhat, hogy nem tudnak majd határidőre adatot szolgáltatni.

„Szinte az összes vendéglátóhely számára kötelező lesz július 1-től adatot szolgáltatni az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) számára. Sok hely az utolsó pillanatig halogatja a kötelezettséget, ettől azonban mindenkit óva intenék, a tomboló nyár közepén ugyanis a szabadságok és az esetleges eszköz- és kapacitáshiány miatt lehet, hogy ez okozza majd a vesztüket”- fogalmazott dr. Kovács t Lóránt, a Gastro.hu alapítója.

A kép illusztráció

Gastro.hu friss felméréséből kiderül, hogy a válaszadók majdnem felének nincs NTAK- kompatibilis megoldása. Jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára, viszont számolni kell a bevezetésük idejével. A jelenlegi magyar piacon tíz szoftvergyártó cég adja a piaci lefedettség közel kilencven százalékát, így a közkedvelt megoldásoknál nagy leterheltségre kell számítani. Érdemes előre gondolkodni és már most partnert választani – a megfelelő partner választásában a Gastro.hu segítséget tud nyújtani.

Az NTAK (MTÜ Zrt) biztosít ingyenes szoftvert is, ugyanakkor látni kell, hogy annak vannak kötöttségei: csak online lehet használni (állandó és stabil internet kapcsolat szükséges hozzá), illetve egy nyomtatót lehet hozzá csatlakoztatni, de bankkártya-terminált nem.

A kép illusztráció

Mi, a gastro.hu keretein belül megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy az éttermek minden szükséges tudás birtokában legyenek és ne okozzon problémát az átállás. Napi rendszerességgel kell majd adatot szolgáltatni az NTAK felé. Ahhoz, hogy ez ne legyen extra, többórás időtöltés egy fárasztó munkanap végén, éttermi szoftver szükséges. Kiemelt veszélyben vannak a balatoni büfések, ahol jellemzően nem használnak digitális eszközöket” - árulta el dr. Kovács t Lóránt.

Regisztrálnia mindenkinek kötelező– de sokan még ezt sem csinálták meg.

A kép illusztráció

Bár minden vendéglátással foglalkozó helynek regisztrálnia kell, mégis a helyek fele nem regisztrált még. Regisztrálni az info.ntak.hu/regisztracio címen lehet, ahol részletes információval segítik a regisztráció folyamatát. Ezt a kötelező lépést sem érdemes halogatni!

Ingyenes NTAK-tudásbázis készült

www.gastro.hu/NTAK oldalon csokorba szedték azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyen meg lehet felelni az NTAK-elvárásoknak. Az oldalon javaslatot is adnak, hogy milyen szoftverek azok, amiket érdemes választani és ezek milyen megoldással rendelkeznek. Az ingyenesen elérhető tudásbázist a közösség erejével fejlesztik, bővítik. A beérkező kérdésekből egy naprakész kisokost is készítettek, ez a www.gastro.hu/ntak#ntak-FAQ elérhető, de az info@gastro.hu e-mail címre is várják az aktuális kérdéseket.

Forrás: gastro.hu / A képek illusztrációk. Fotók: gusto.hu