Világhírű sztárséf kóstolta Mautner Zsófi főzelékeit
Zsófi lelkesen mesélt a találkozásról:
„Lenyűgöz a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje. Már második alkalommal volt alkalmam a magyar konyhából mutatni neki egy − ezúttal számára teljesen ismeretlen − szegletet.
A főzelékek, melyeket vittem neki: medvehagymás zöldborsó grillezett gombával, sáfrányos sárgarépa sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzelék lágytojással, kaporral.
Nekem úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból dicsérték a főzelékeket”.
A séf a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a magyar gasztronómiáról.
Tavaly nyáron Zsófi egy paprikafarmot mutatott a híres séfnek, az akkori találkozás pedig érdekes felismerést hozott: Wolfgang Puck, ahogy oly sok külföldi, nem tudja, mit is jelent a főzelék.
A főzelékre nincsen más nyelvben szó
Zsófi szerint a főzelék igazi magyar specialitás, még lefordítani is nehéz, hogy ez pontosan micsoda, mert nem létezik rá angol kifejezés.
Valahol a pörkölt és a leves között helyezkedik el a palettán, Zsófi egy gasztronómiához értő ismerőse, aki egyébként a UCLA-n tanít, mint professzor, új kifejezést is alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most Zsófi is továbbadott Wolfgangnak, amikor főzelékeit prezentálta.
A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze.
Képek forrása: Arteregó