Világhírű sztárséf kóstolta Mautner Zsófi főzelékeit

2023. 03. 17., 10:56
Gasztrohírek
21463
By Gusto

Zsófi lelkesen mesélt a találkozásról:

„Lenyűgöz a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje. Már második alkalommal volt alkalmam a magyar konyhából mutatni neki egy − ezúttal számára teljesen ismeretlen − szegletet.

A főzelékek, melyeket vittem neki: medvehagymás zöldborsó grillezett gombával, sáfrányos sárgarépa sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzelék lágytojással, kaporral.

Nekem úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból dicsérték a főzelékeket”.

A séf a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a magyar gasztronómiáról.

Tavaly nyáron Zsófi egy paprikafarmot mutatott a híres séfnek, az akkori találkozás pedig érdekes felismerést hozott: Wolfgang Puck, ahogy oly sok külföldi, nem tudja, mit is jelent a főzelék.

A főzelékre nincsen más nyelvben szó

Zsófi szerint a főzelék igazi magyar specialitás, még lefordítani is nehéz, hogy ez pontosan micsoda, mert nem létezik rá angol kifejezés.

Valahol a pörkölt és a leves között helyezkedik el a palettán, Zsófi egy gasztronómiához értő ismerőse, aki egyébként a UCLA-n tanít, mint professzor, új kifejezést is alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most Zsófi is továbbadott Wolfgangnak, amikor főzelékeit prezentálta.

A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze.

Képek forrása: Arteregó