A legújabb textiltrendeket mutatja be a Texhibition című kiállítás

2023. 01. 26., 16:13
programajánló
764
By

Az először 2015-ben, Szigeti Szilvia textilművész kezdeményezésére megrendezett Texhibition elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő lehetőségekre – olvasható a szervezők közleményében.

A felkért dizájnerek és gyártók szoros együttműködésében prototípus-kollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatnak, valamint közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállítás keretében láthatta először a közönség tavaly ősszel a Kiscelli Múzeumban.

Idén a bemutatón 25 alkotó munkái kaptak helyet. A különböző stílusirányzatokat képviselő iparművészek lakástextíliái mellett egyedi munkák is láthatók lesznek.

A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a tapasztalt tervezők mellett minden évben négy-öt pályakezdő fiatal is meghívást kap a részvételre. Ebben az évben a kiállítók közöttt szerepel Adorján Éva, Balázs Viola, Bognár Bettina, Csíkszentmihályi Réka, Györfi Angéla Fanni, Horváth Evelin, Kanics Márta, Katona Dorottya Júlia, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V Gabi, Molnár Viktória, Munkácsi Gábor, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Tóth Fanni, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin.

A Texhibition minden évben meghív külföldi alkotókat is. Idén a magyar-holland vizuális művész, Lénárd Ilona kap bemutatkozási lehetőséget. A dizájner egyetemistaként Budapesten színészi tanulmányokat folytatott, később szobrászatot tanult. Kas Oosterhuis építésszel 1983 óta dolgozik együtt, és a vele folytatott közös munka hatására fordult a művészi ágak közötti alkotói folyamatok felé. Különféle művészeti területeken átívelő műveket hoz létre, például számítógépes skicceket, festményeket, szobrokat. Építészekkel együttműködve interaktív tereket alkot, absztrakt kalligrafikus festményeket fest, szőnyegeket tervez, és újabban robotokkal kivitelezett festményeket is készít. A mostani kiállításon az Omniverse kárpitjai szerepelnek, amelyek a művész absztrakt akrilfestményeinek digitalizált változatai alapján készültek a tilburgi Textielmuseum Textiellabjában.

Az összművészetiség jegyében a projekt idén harmadik alkalommal működik együtt az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal, a Hermina Alkotócsoporttal és komolyzenészekkel. Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak inspirációt és kulisszát a megnyitóra szervezett minikoncerthez, amelyen Dolfin Balázs csellista és Radnóti Róza zongorista előadását hallhatja a közönség. A megnyitó előtti estén, február 2-án este az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál előadására kerül sor a kiállítás tereiben.

A Texhibition keretében eddig több mint 70 textiltervező mintegy 250 különféle minta- és színvariációból álló prototípus-kollekciója jött létre, amelyben számos gyártó is közreműködött. (MTI)