„Kattanj a tudományra!”

2022. 09. 20., 13:23
programajánló
7331
By

Az NKFIH támogatásával megvalósuló platformon egy helyen elérhetők a BTK korábbról ismert tudományos és ismeretterjesztő médiatartalmai, a Glossza podcast, a Mindennapok története blog, Az irodalom rejtett hálózatai sorozat és a Penna televíziós magazinműsor. A BTK hosszú távú tudománynépszerűsítő programjának részeként az idei Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében először látogathat el a nagyközönség a kutatóközpont intézeteinek is otthont adó Humán Tudományok Kutatóházába 2022. szeptember 30-án.

A BTK legújabb kezdeményezésének célja annak bemutatása, hogy mi mindent tesz hozzá életünkhöz az irodalom, a történelem, a filozófia, a néprajz, a művészettörténet, a zenetudomány, a régészet, az archeogenetika vagy éppen a klasszika-filológia.

[cikkbanner]

A weboldalon egy helyen elérhetők a BTK korábbról ismert tudományos és ismeretterjesztő médiatartalmai. A Glossza podcastsorozatban közérthető beszélgetések hangzanak el a történelem, a régészet, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet, a zene és a néprajz világáról. A Mindennapok története blog cikkei olyan kérdésekre keresik a választ, hogy miként éltek az emberek korábban, hogyan öltözködtek és mivel táplálkoztak, hogyan ünnepeltek, vagy éppen milyen volt a viszonyuk a születéshez, a betegségekhez vagy a halálhoz. Az irodalom rejtett hálózatai sorozat öt ismeretterjesztő cikkben izgalmas bölcsészettudományi kutatási témákat mutat be interaktív webes adatvizualizációkkal, adat- és hálózatvizualizációs módszertan alkalmazásával. A 2022. május 8-ától az M5 csatornán négyhetente műsorra tűzött Penna magazinban a nézők tíz részben nemzetközileg is elismert kutatók segítségével, szórakoztató formában ismerhetik meg a bölcsészettudományok világát.

A weboldalon közzétett tartalmak fontos eleme lesz az a jelenleg még készülő videósorozat, amely külön epizódokban mutatja be a BTK egyes intézeteinek munkáját, azok kutatóit és tudományos tevékenységüket.

Idén szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében először látogathat el a nagyközönség a Humán Tudományok Kutatóházába, ahol az érdeklődők a BTK munkatársai által szervezett izgalmas programokon vehetnek részt, és személyesen is találkozhatnak a kutatókkal.

További információk a BTK weboldalán találhatók.

ELKH