Magyar rekordkísérlet japán teával

2022. 09. 26., 20:12
Programajánló
9528
By Gusto

Október 18-án 16 órától a Kálvin téren japán dobosok produkciója nyitja meg az eseményt.

A tradicionális japán teaművészet eszközeit Európában egyedülálló méretűre nagyították fel a szervezők. Hazánk legnagyobb csészéjét és matcha habosító eszközét mutatják be, melyekkel egy Urasenke teaművész készíti el a japánok zöld aranyának is hívott italt. A látványos bemutatóra érkezőket ingyenes teakóstoló is várja.

A népszerű Kálvin téri matcha teázó, a Matcha Tsuki előtti terasz egy délutánra átalakul és két magyar rekordkísérlet helyszíne lesz. Október 18-án, kedden 16 órától itt lesz látható majd Európa két legnagyobb matcha tea készítő eszköze: egy hatalmas chawan és egy méretben ehhez passzoló chasen.

A chawan (ejtsd: csáván) egy széles szájú kerámia edény, amelybe az átszitált porrá őrölt zöld tealevelek, vagyis a matcha kerül. Forró vizet öntenek rá, majd egy bambuszból készült keverő, a chasen (ejtsd: császen) segítségével habosítják fel és keverik csomómentesre.

A szakma kiemelkedő alakja, Rajzó-Kontor Kornélia Urasenke teaművész vezeti majd a performance-t, aki különleges előadással is készül az eseményre érkezőknek. A minden tekintetben autentikus hangulatról a Taiko Hungary Japándob Egyesület gondoskodik. Tökéletesen kivitelezett előadásmód és látványos show-elemek teszik majd igazán hatásossá a két-három szólamban megszólaló dob előadást. 

A résztvevők nemcsak szemtanúi lehetnek két magyar rekordkísérletnek, hanem ingyenesen megkóstolhatják a matcha teát is.