A legjobb ágyas a dupla ágyas

2024. 04. 24., 20:02
Spiritusz
4247

Pálinka whiskys pohárból? Csakis. Meggyőződésünk, hogy valamennyi párlat valódi karakterét ez az alapvetően whiskykóstolásra szánt tulipánforma mutatja meg a legjobban.

Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ezt a figyelmünk hálóján fennakadt dupla ágyas Árpád szilvapálinkát is ebből a pohárkából kóstoljuk. 

Régóta szemeztünk ezzel a pálesszel, mert ágyasat kóstoltunk sokat, de dupla ágyasat még sosem.

És ha pálinka, akkor nálunk elsőbbséget élvez a szilva. Vicces amúgy, hogy az első írásos emlékek a szilvát említik a gyümölcspálinkák közül, vagyis az első gyümölcs, amiből pálinkát főztek, valószínűleg a szilva volt.

De az Árpád pálinkaház tulajdonosai is így voltak ezzel, mert ahogy írják:

„Békéscsabai manufaktúránk mi mást is termeszthetne ezen a vidéken, a saját gyümölcsöseiben, mint szilvát...A gyümölcsöst együtt telepítette a család 15 évvel ezelőtt hat hektárnyi területen. Az egészen különleges ízű Lepotica szilvát édesapánk telepítette, és Árpád készített először belőle pálinkát.”

És hogy mitől dupla ágyas? A technológiától. Az alap páleszt kétféle pálinka házasításából nyerik. A 80% alkoholtartalmú alapot külön-külön kétféle gyümölcságyon érlelik minimum 12 hónapig.

Az eredmény valami egészen csodálatos ital. Érlelt színe is lenyűgöző, de aztán jön az illat feltartóztathatatlanul: a gyümölcs kvinteszenciája.

A szilva cseppfolyós ideája. Egyszerre van benne jelen a friss, az érett és az aszalt szilva. Vanília, kakaó, szegfűszeg, marcipán, virágok, fűszerek, szerecsendió, szantálfa, méz, fahéj és még sorolhatnám, ha győzném szuflával.

A kortyban a selymesség-puhaság a meghatározó, az íz az illat egyenes folytatása, minden komponens visszaköszön és tobzódik a nyelven. Ritka szép példány, nem győzünk a csodájára járni.