Életműdíjat kapott Garamvári Vencel

2019. 05. 31., 21:48
Borászok
6408
By

Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője életműdíjat.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj odaítélése, ezt az elismerést 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte.

A borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amelyet idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak.

Kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy az egyetem után a Törley Pezsgőgyárban kezdte pályáját, majd onnan a magyar borexportért felelős Hungarovinhez helyezték át termelési igazgatónak.

A rendszerváltás időszakában ellenezte a Hungarovin külföldi kézbe adását, ezért távoznia kellett a vállalattól, ekkor indította el saját vállalkozásait - emlékezett a bortermelő.

A Garamvári Szőlőbirtok az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újított fel, így mára mintegy 80 hektáron gazdálkodik, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készít.

(forrás: MTI)