Liptai Zsolt lett az Év Bortermelője 2024-ben
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza kapta a borászok rangos díját.
December 10-én 12 órakor a Gundel Étteremben kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2024” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
Liptai Zsoltot hatodik alkalommal jelölték a címre, amit 34. alkalommal ítéltek oda.
Az Év Bortermelője díj a borász kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét jutalmazza.
Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben, melyek kiválasztásánál a terroir-alapú szemlélet dominált. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvényekről érkezik be a minőségi alapanyag a pincébe. Az ültetvények művelésében igyekszik megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát. A pincészet 400 000 palack bort készít évente.
A díjazott szilárdan hisz abban, hogy a jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készíthető el. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követne el, ha kizárná magát a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába.
És hogy mit ígér Zsolt annak, aki betér az Apátsági Pincészethez?
„Leginkább a boraink élményét! Szívesen mesélek a szőlőtermesztésről, technológiáról, borainkról, s mivel ezek kicsit vagy nagyon mi vagyunk, így természetesen magunkról is. Azt viszont mindig az egyénre bízom, mind ebből mit visz magával tovább.”
A díjátadón bejelentették, hogy a Gundel étterem különtermét ezentúl minden évben az aktuális Év Bortermelője cím birtokosáról nevezik el. Így mától egy évig Liptai-teremnek hívják.
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
- Lamport József (Egri borvidék)
- Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
- Ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)
- Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)
- Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
Kép: gusto.hu és Magyar Bor Akadémia