Liptai Zsolt lett az Év Bortermelője 2024-ben

2024. 12. 10., 16:13
Borászok
534
By Gusto

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza kapta a borászok rangos díját.

December 10-én 12 órakor a Gundel Étteremben kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2024” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. 

Liptai Zsoltot hatodik alkalommal jelölték a címre, amit 34. alkalommal ítéltek oda.

Az Év Bortermelője díj a borász kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét jutalmazza.

Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben, melyek kiválasztásánál a terroir-alapú szemlélet dominált. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvényekről érkezik be a minőségi alapanyag a pincébe. Az ültetvények művelésében igyekszik megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát. A pincészet 400 000 palack bort készít évente.  

A díjazott szilárdan hisz abban, hogy a jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készíthető el. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követne el, ha kizárná magát a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába.

És hogy mit ígér Zsolt annak, aki betér az Apátsági Pincészethez?

„Leginkább a boraink élményét! Szívesen mesélek a szőlőtermesztésről, technológiáról, borainkról, s mivel ezek kicsit vagy nagyon mi vagyunk, így természetesen magunkról is. Azt viszont mindig az egyénre bízom, mind ebből mit visz magával tovább.”

A díjátadón bejelentették, hogy a Gundel étterem különtermét ezentúl minden évben az aktuális Év Bortermelője cím birtokosáról nevezik el. Így mától egy évig Liptai-teremnek hívják. 

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

  • Lamport József (Egri borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
  • Ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)
  • Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)
  • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

Kép: gusto.hu és Magyar Bor Akadémia