Saját pezsgővel ünnepli születésnapját Magyarország egyik legmenőbb borászata

2021. 09. 10., 10:47
Borászok
5825
By Gusto

25. születésnapját ünnepli az Etyeki Kúria.

Mindössze 1-2 hektár és egy a pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája.

Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok. Ma közel ötven hektárnyi területen termő szőlőből palackoznak bort. (27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén). Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királylányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer.

A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát. A borász sikert sikerre halmoz, az Etyeki Kúria az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott.

Mérész, aki a kísérleti, új borokkal mindig a kihívásokat kereste, az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekinti. A borászat, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni.

A borászat, ahol nyitottak az újdonságra, a negyed évszázados évfordulóra pezsgőt készít, mégpedig nem is mindennapit. A sajtótájékoztatón bemutatott, limitált számban (mindössze 2500-at palackoztak belőle), 25 hónap érlelés után piacra kerülő, palackos erjesztésű pezsgő igazi csemege – nem csak a pezsgőért rajongók számára.