Meghalt a Mátrai borvidék nagy öregje

2021. 06. 22., 09:07
Borászok
8878
By Gusto

Meghalt Szőke Mátyás, a Mátrai borvidék nagy öregje.

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de a 70-es évek óta intenzíven foglalkozott bortermeléssel. Családja generációkra visszamenően szőlőt termesztett, boraival Szőke Mátyás vált országosan elismertté és a borvidék egyik legmeghatározóbb képviselőjévé. 

Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyeken. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. 1987-ben kezdte palackozni borait.

Ő mutatta meg elsőként, hogy a Mátrai borvidékben nagy lehetőségek vannak.

Hitvallását anno így fogalmazta meg:

  • Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is.
  • Hisszük, hogy mindaz a szorgalmas, szeretettel végzett munka, amellyel a szőlőt gondozzuk majd annak levét borrá nemesítjük, visszatükröződik boraink minőségében.
  • A kiváló minőség érdekében sokat olvastam a szőlészettel és borászattal kapcsolatos szakkönyveket. Nyitottak vagyunk távoli országok borászati technológiájával kapcsolatban. Tapasztalatszerzés céljából többször jártam külföldön, igyekszem az ott hallottakat nálunk hasznosítani.

Járt Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Kaliforniában. Az ott szerzett tapasztalatokat beépítette borkészítési filozófiájába. 

Képek forrása: Borsmenta facebook