Ez volt a 10 kedvenc magyar fehérborunk az idén

2020. 12. 22., 19:32
Borok
9423
By

Újrakóstoltuk az idén górcső alá vett tételeket, melyek közül ez a 10 fehérbor került ki győztesen.

Légli Géza Matacs Chardonnay 2019 (2000 Ft)

Fajtajelleges illat, de sztereotípiák (vagyis a vajas, déli gyümölcsös aromák) nélkül. Inkább Matacs, mint chardonnay. Fehér húsú gyümölcsök (champion őszibarack, szőlő), ásvány (kréta), tavaszi fehér virágok (akác, hárs) pazar egyensúlya.

A hordó diszkréten a háttérben marad, az alkohol 13%, de szóra sem érdemes. Friss, üdítő savak és vibrálás hatja át az egész struktúrát. A test olajos, telt, mégis könnyed. Elegáns.

Szászi Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2019 (2150 Ft)

Patinás arany szín, érett, de nem túlérett aromák. Szőlő, alma, őszibarack, ananász minden mennyiségben. Gyümölcsök és ásványiság törékeny találkozása. A kettő között híd a menta hűvössége.

Olajos, sűrű, húsos teste egyszerre légies, puha, áttetsző. Tényleg csak ahhoz tudom hasonlítani, amikor a lédús champion őszibarackba beleharapok. Imádom ezt a bort. Már csak ár-érték aránya miatt is. Sokkal több van a palackban, mint amennyibe kerül. Maradjon is így. 

Bott Frigyes Just Enjoy White 2019 (4950 Ft)

Nagyobbik fele tramini, kisebbik olaszrizling. Illatban-ízben is a traminié a főszerep. Tombol a rózsa illata, mellette fehér húsú őszibarack, akácvirág, akácméz.

A legviccesebb az egészben, ha vakon kóstolnám, akár magas hegyi oolong teának is elmenne. Az ásványoktól a teás zamatokig minden benne van ebben a borban. Az ára húzós, ez tény, mi is szívtuk a fogunkat.

Balassa István Tokaji Furmint 2019 (2850 Ft)

A furmint megfizethető, posztmodern, rafinált, izgalmas verziója. A színe épp hogy borszerű, de megteszi. Illata a tavasz friss fuvallata. Gyümölcsök és virágok. Őszibarack, alma, körte, citrom, lime, fehér rózsa, fehér orgona, ásvány. Szikár, feszes, izgalmas a korty, citrusos, hosszan vibráló a lecsengése.

Összetéveszthetetlenül tokaji, ugyanakkor át is lépi saját árnyékát és túlmutat tokajiságán. Européer bor.

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2018 (4950 Ft)

Bámulatos, ahogy a töppedt és feszes héjú szőlő aromavilága egy-egy villanásra aszús-likőrös illatban egyesül. Hűen visszatükrözi a meleg évjáratot. Ahogy a bor fellélegzik a pohárban, még árnyaltabb a kép: forró bazalt, tűzkő, ásvány a köbön, aszalt paradicsom, tajvani oolong tea, sütőtök, naspolya, csúcsminőségű extra szűz olívaolaj, aszalt sárgabarack.

A háttérben mediterrán fűszerkert. Napfény. Forróság. De már az ősz is ott figyel a pohárban, az avar elmúlás-illatával. Krémes, olajos, nagy test, a korty puha és sűrű szövésű, már-már rostos gyümölcslé benyomását kelti. Ha egyetlen bort választhatnék, ez lenne az.

Somlói Apátsági Juhfark 2018 (5590 Ft)

Forró bazalt és mézes-virágos-gyümölcsös aromák illatban, amit mentás-hűvös lehelet jár át. Ízben édeskés gyümölcsökkel indít (fehér húsú őszibarack, sárgadinnye, mangó, grapefruit), a csúcson az ásványosság dominál, utóízében fűszer- és gyógynövényes kesernyék versenyeznek az érintésnyi botrytisszel. 

Elektromos feszültség jár át minden kortyot, amit a 12, 3 g/l maradékcukor és a 7, 84 g/l sav kontrasztokban gazdag, szenvedélyes feszültsége teremt. Legalábbis én így tudom lefordítani a számok üzenetét a magam nyelvére. Utóízében tűz van, amit a 13, 5%-os alkoholtartalom is táplál.

Kreinbacher Juhfark 2018 (2500 Ft)

Nem kérdés, hogy az idei év nagy felfedezése számomra a juhfark. Tiszta illatát az ásványosság keretezi, a magja mandula és más csonthéjasok, körülötte gyümölcsaromák, leginkább szőlőé, őszibaracké, almáé.

Ahogy melegszik, bújnak elő az egzotikusabb illatok-ízek: méz, menta, mandarin, mangó, ananász, szárított mezei virágcsokor, széna-szalma, kamilla, aszalt paradicsom és kajszibarack, naspolya, olívaolaj, oolong tea. Ár-érték arányban ez a bor verhetetlen a magyar piacon.

Laposa Apukám világa Olaszrizling 2017 (5590 Ft)

Széles, vastag, olajos, hömpölygő. Illatában a lekaszált rét szalmája, szénája, száraz virágcsokra és aszalt gyümölcsök aromája.

Mégsem mondanám, hogy old school. Annál sokkal energikusabb borról van szó.

Tokaj Nobilis Birtokbor Furmint 2018 (2950 Ft)

A Barakonyi és a Csirke-mál dűlők gyümölcse. A tétel fele hordóban erjedt, a másik fele tartályban. Hűvös, tiszta illatában menta, körte, őszibarack, gyógynövények (főleg kamilla). Ízben az ásványok keretezik a gyümölcsöket és fűszereket. Remek struktúra, gazdag, olajos test könnyed eleganciával ötvözve.

Cizellált savai olyan szépen ellensúlyozzák a csepp maradékcukrot, hogy teljesen száraznak hat. A hordó aromái diszkréten a háttérből figyelnek. Amikor már azt gondoljuk, nem hiszünk a furmintban, mert nagyobb a füstje, mint a lángja, jön egy ilyen bor. Mindent újra kell gondolnunk. 

Figula Öreghegy Olaszrizling 2017 (6850 Ft)

A balatonszőlősi Öreghegy erősen hozamkorlátozott termése. Elképesztő gazdag, sós-barackos illat, mandula, marcipán, majd szőlő, majd megint barack, fehérhúsú, természetesen.

Összetett struktúra, nagy, széles korty, vastag, húsos, telt érzet a szájban. Nagyon hosszú utóíz. Elegáns, szofisztikált, izgalmas.

Azért nem volna baj, ha egy kicsit olcsóbb volna.

Fotók: gusto.hu

A kategória további hírei