Ezt a 10 magyar fehérbort szerettük 2023-ban

2024. 01. 01., 14:26
Borok
19399

Szokásos évzáró összegzésünk következik 2023 legnagyobb fehérboros élményeiről.

Nagy részét megírtuk a Hét bora rovatunkban, ezeket most újra kóstoltunk, és amik továbbra is nagyon tetszettek, azt beválogattuk a top 10-be. 

Egy kicsit csalunk, előre szólok. Györgykovács Imre borainak címkéin még 2021 szerepel, de a palackokban már a 2022-es tételek sorakoznak, melyek valamikor a közeljövőben kerülnek majd forgalomba. Ezt a három tételt először a Pannon Karácsonyon kóstoltuk.

Olaszrizling, tramini, sárgamuskotály, a somlói mester csöppnyi birtokán már régóta ezzel a három fajtával játszik. A 2022-es tételek remekművek, íz-illat-struktúra elképesztő harmóniáját sugározzák. Az olaszrizling megmutatja, hogy ebben a fajtában ott a nagyság lehetősége, a tramini überszofisztikált. A sárgamuskotályt azért emelem ki, mert az a személyes kedvencem. 

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Sárgamuskotály 2022

Györgykovács szortimentjében a fajta mindig fontos szerepet játszott. Az egész országban ő készíti a legszebb száraz sárgamuskotályt.

Kifinomult, elegáns, hűvös illat, semmi túlzó parfüm, az ásvány dominál, csak utána köszön be a rózsa, óramű pontossággal. 

Ízben a sós-ásványos aromák hasítanak, itt-ott megvillan a szőlő, fehér húsú őszibarack, fehér rózsa, de minden cseppjében szikrázik a somlói bazalt. 

Figula Erdőszéle Olaszrizling 2022

A dűlőszelektált sorozat öt darabja közül számunkra az egyik legszebb tétel. Bár 2022 forró és aszályos évjárat volt, a júliusban leállt érési folyamatok csak szeptember indultak újra, ennek ellenére az Erdőszéle olaszrizling inkább hűvös, mint meleg karakterű. 

Nincs benne botrytis, legfeljebb pár gramm maradékcukor emlékeztet a szélsőséges melegre. Illatában fehér húsú őszibarack, fehér virágok, mandula és rengeteg sósság. Cizellált savak, telt korty, a champion őszibarack mag körüli kesernyéjével az amúgy elegáns lecsengésben.

Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2022

Szászi 2020-as Kéknyelűjéért is rajongtunk, de ez a 2022-es most mindent visz. Illata fehér húsú őszibarack, zöldalma, lime, grapefruit, fehér ibolya, akácméz, szárított mezei virágok, menta, citromfű szétszálazhatatlan szövedéke.

Íze az illatával szinkronban komplex, felül a gyümölcsösség, mögötte a virágok, simulékony savak épülnek egymásra az ásványosság szilárd talapzatán.  Nemcsak ritka, különleges fajta, de a magyar fehérbor egyik legizgalmasabb példánya is egyben.

Ujvári Vivien Szent György-hegy Olaszrizling 2021

Illata meglepően dús és intenzív, tele fehér húsú gyümölcsökkel és fehér virágokkal. Ízben részletgazdagon kibomlanak az illatban felfedezett gyümölcsös és virágos aromák. Alma, körte, őszibarack, lime, grapefruit, ráadásnak fehér ibolya, ami diszkrét parfüm a bor testén.

A széles, krémes, savakkal finoman körbekalapált korty lecsengésében az ásványok és a mandula kesernyéje találkozik artisztikus összhangot alkotva. Az ilyen műgonddal készített borok mutatják meg, hogy az olaszrizlingben ott figyel a csendes nagyság.

Takács Lajos 2012 Hollóvár Furmint Somló

Egy elfeledett, felszámolt pincészet csodálatos emlékezete. Az eső áztatta forró bazalt aromái finoman pöfögnek a pohárban. Illatban elegyedik az esőáztatta forró bazalt és a gyümölcsök (őszibarack, bergamot) intenzív aromája.

A fajta nem felismerhető, de ez különösebben nem is érdekel. Tokajból még sosem kóstoltam hasonló korú száraz furmintot, ami ennyire egyben lett volna. A korty lágy és hosszú. Lenyűgöző, a matematika nyelvén kifejezhetetlen tökéletes arány az alkoholfok, a struktúra, a szerkezet, a savak között. Az idő ennek a bornak a legjobb barátja. Vitális, élénk, illat- és ízgazdag.

St. Andrea Örökké 2022

A 2022-es Örökké hordóválogatás, az évjárat tükre (nehéz, aszályos), több termőhely és talajadottság (mész, riolit tufa) egyensúlyát hivatott kifejezni. Furmint, hárs, olasz, sauvignon blanc finoman balanszírozott együttese, ékes bizonyítéka annak, hogy az egri a házasított borok hazája. 

Illata gyümölcshangsúlyos (citrusok, őszibarack), ízben az ásványosság is felzárkózik, háttérben a hordó aromái kelletik magukat.

Kreinbacher Juhfark Selection 2020

Forró bazalton friss gyümölcsök: őszibarack, sárgabarack, alma, szőlő, lime, naspolya, mellettük szárított virágok.

A szárazpróbában felsejlik egy kis feketetea is. De az ásványok visznek mindent. Olaj nélkül pirított sósmogyoró. A hordó fűszerei diszkréten jeleznek az utóízben. 

Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2022

Illatában a termőhelyre jellemző ásványok felülírják a gyümölcsösséget. Gyümölcsökből a mandula marad, annak is inkább fanyar aromájú zöld héja.

Ízben a sóssághoz krémes test társul, lecsengésben a mandulás-barackmagos kesernyét zöldfűszerek támogatják. Markáns bor, a fajta egyik remek példánya. 

Vylyan Fehér Variáció 2022 

A Rozé és Vörös Variáció után számítani lehetett rá, hogy a Vylyan előrukkol a Fehér verzióval is. És ezt tényleg jól megkavarta: 500 l-es újhordóban 4 hónapig érlelt chardonnay, Blanc de Noir metódus alapján készült tartályos pinot noir, és narancsbornak amforában érlelt olaszrizling-rajnai házasítás alkotja. 

Ezt a tételt is a Pannon Karácsonyon kóstoltuk és már akkor tudtuk, hogy benne lesz a top 10-ben. Illatában ananász, őszibarack, meglepő módon szőlő, és fehér virágok. Nagy erénye, hogy a chardonnay által hordozott fás jegyek intelligensen integrálódtak a nagy egészbe. A korty könnyű, de tartalmas, kellően krémes, visszafogott savakkal, lecsengésébe finom sós aromák visznek izgalmat.

Fehérvári borbirtok Nagy-Somlói Tramini Reserve 2022

Bár ez a tramini nem fogható a fentebb taglalt Györgykovács tételhez, közös bennük a termőhely és a jól beazonosítható fajtajelleg.

Savakban ez gazdagabb, markánsabb, a rózsa is direktebb, nem olyan szofisztikált a szerkezet sem, de ezzel együtt szép keresztmetszete a terroirnak.

A kategória további hírei