Ezt a 10 magyar vörösbort szerettük a legjobban 2022-ben

2022. 12. 30., 16:14
Borok
16528

Idén is sok bort kóstoltunk, lelkiismeretesen jegyzeteltünk, úgyhogy nem volt nehéz összegyűjteni a 10 legemlékezetesebb magyar vörösbort. A sorrend ez esetben lényegtelen, mindegyik nagy élmény volt. 

Heimann Barbár 2019

Ez már a 11. évjárata. A stílus következetes, az ecsetkezelés felismerhető, amit az intenzitás, a finom struktúra és a nagy borokra jellemző elegancia hármasával tudok csak leírni. Cabernet francra épül (40%), a kékfrankos, a merlot és a tannat mindegyik külön-külön 20%. A színe mélybordó, szinte fekete. Az illata válasz a színre: áfonya, fekete szeder, és még több, szétszálazhatatlan érett erdei bogyós gyümölcs.Struktúrája úgy sűrű, hogy közben könnyed, nem tolakodó, viszont szélesen áradó. Tanninja érett, kerek, puha, meleg, „édes”. 

Vylyan Vörös Variáció 2021

Régóta nem kóstoltunk ilyen izgalmas bort a pincészettől. Cabernet franc, csókaszőlő, kékfrankos és syrah küvéje. A bizsergést az adja, hogy egyik alkotóeleme sem látott hordót, csak tartályt és amforát. Már az illata is csupa elektromosság, hát még az íze. Gyümölcsössége: meggy, ribizli, cseresznye, fűszeressége: feketebors. Vakon kóstolva fel sem merült, hogy magyar borral van dolgunk. Délies meleg, mégis vibráló karaktere és dús szerkezete miatt valamennyien spanyol bornak néztük. 

Homonna Attila Mumus Kékfrankos 2020

A gyümölcs Füred-Csopak dűlőiből való. Nyílt kád, spontán erjesztés, szűretlenül, minimális kénnel került palackba. Friss meggylé, de azért abszolút borszerű. Hűvös karakter, meglepően sűrű és rostos szerkezet, tanninjai konszolidáltak. Barátokkal, grillezéshez több palack is észrevétlenül elfogyott belőle, ezzel teljesítette is küldetését. Ijesztően jó bor, sok ilyen kellene a hazai piacra. 

Kiss Gábor Carte Blanche Kékfrankos 2020

A borász új brandjének egyik gyöngyszeme. Frissen facsart gyümölcslé, van benne érett meggy és cseresznye, feketeszeder, áfonya, málna. Újboros feeling. A korty könnyed, az illatban jelentkező valamennyi gyümölcs ízben is visszaköszön, tanninja lágy, a szövete puha, a savak finom kontúrjai az ízképnek. Nem illeszkedik sem a magyar, sem az osztrák kékfrankos vonalba. Önálló kategória. 

Merengő Egri Bikavér Superior 2018

Mintha egy brunello és egy barolo találkozna a pohárban. Hideg tűz és forró málna. Illatban-ízben fekete szeder, áfonya, lila virágok, eukaliptusz, föld és avar. Napokkal a kóstolás után is tartja magát, sőt még szélesebb, még teltebb, még koncentráltabb. Cabernet franc, kadarka, kékfrankos, menoire, merlot, pinot noir, syrah cuvée-je.

Bakonyi Siklós (Cabernet franc) 2018

Bár Villány-Siklós az ország legdélibb, legmelegebb borvidéke, ennek a bornak továbbra is a hűvösség a jellemzője. Menta, ánizs, eukaliptusz, füstölt pirospaprika, fekete bors. Mindezek részei a cabernet franc fajtakarakterének, de maga a bor túlmutat a fajtán. Most inkább a fűszerek dominálnak, a gyümölcsök hátrébb léptek, leginkább talán az érett cseresznye jut szóhoz. A korty súlyos, mégis elegáns. Tanninja érett, savai kulturáltak, lecsengésében is a fűszeresség vezeti az ízképet. Még mindig az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor, amit az elmúlt 20 évben kóstoltunk.

Bock Royal Cuvée 2015

A Bock-boroknak jót tesz az idő, a 2015-ös Royal Cuvée 7 évesen csodás állapotban van. Máig a széles Bock-szortiment egyik kiemelkedő darabja. Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett. Az idő egyedül a bor színén látszik, finoman már megjelent benne a téglavörös árnyalat. Illata hűvös, csipkebogyó, mediterrán fűszerek, aszalt szilva vezetik az orrot. Ízében a fahordós érlelés jegyei nem tolakodóak, a vanília, kávé és csokoládé diszkréten a háttérben marad. Tanninjai szelídek, savai feszesek, a korty vitális és ízgazdag. Nagyon él a bor, nagy élmény. Burgundi kehelyben még többet mutatott magából.

Günzer Villányi Cabernet franc 2017

A Jammertal-, Csillagvölgy- és Dobogó-dűlő terméséből született, a tartályos és hordós érlelés után több mint egy évig pihent-érett palackban. Illatában Amaréna meggy, rumos szilva. Érett, meleg, mediterrán karakter, de nincs benne semmi túlérett lekvárosság, csupán egy kis vanília-csoki-kávé kombó köszön be, ahogy nyílik a pohárban. Ízben is a gyümölcsösség hasít, a franc borsos fűszerei kevésbé mutatják magukat, viszont a tannin szépen le van kerekítve, a fa pipec módon integrálódott. Öt évesen nagyon szépen tartja magát. A vitális, friss gyümölcsösség mindent visz, cizellált savak kíséretében. Kellemesen húsos, kedves, barátságos, puha szerkezetű, nagyon könnyen szerethető vörösbor. 

Sebestyén Csaba Szekszárdi Bikavér Iván 2019

Ez egy dűlőszelektált bikavér triptichon középső része.  50% kékfrankos, 30% merlot, 13% cabernet franc, 7% kadarka pazar elegye. Nyílt kádban erjedt, majd 24 hónapig érlelődött másod, harmad, negyed töltésű 500 literes magyar, osztrák és francia tölgyfa hordókban. Számunkra a Porkoláb- és a Görögszó-dűlős társaihoz képest ez a legkifinomultabb, legszofisztikáltabb. Keleti fűszeres illatát erdei gyümölcsök fokozzák. Minden korty izgalmas, mert mindegyik valami újabb rétegét tárja fel. Savak és tanninok tanítható egyensúlyban. 

Ipacs Szabó István Időtlen 2021

Az Időtlen nagy fejtörést okozott nekünk és igencsak megosztott bennünket. Ipacs ezt a bort egyfajta történelmi rekonstrukciónak szánta. Milyen lehetett a bor ezer évvel ezelőtt? Úgy gondolta, ehhez nem kell más, mint egy öreg vegyes ültetvény, amiről egybeszüreteli a vegyes fajtákat ((pl. tökszőlő, kékszőlő, rózsaszín szlanka, tökszőlő, olaszrizling, csomorinka, gohér), majd lábbal tapossa, végül amforában érleli. Cseréppalackban tálalva marketingnek valóban nem rossz, de nem hiszem, hogy többet tudunk meg a régi idők borairól, bármennyit is iszunk belőle. Maga a bor egy jobbfajta rozé vagy siller benyomását kelti. Üde, gyümölcsös, izgalmas savakkal és aromákkal. Mindenesetre itt a helye ebben a sorban, mert a kollégák többsége így szavazott. :)