Ezt a tíz vörösbort imádtuk 2020-ban

2020. 12. 25., 15:50
Borok
10487
By

A fehérek után természetesen az idén kóstolt vörösborokat is újra megfuttattuk.

Míg fehérborból akár több TOP10-es listát is össze tudtunk volna állítani, addig vörösből már sokkal nehezebb a dolgunk.

Magyarország számunkra alapvetően fehérborban képes egyediségét világviszonylatban is megvillantani.

Vörösborban számunkra lényegesen unalmasabb a képlet. Itt már olyan külföldi borélmények is beugrottak, amikkel kevés hazai pályatárs képes versenyezni.

Íme.

Ernst Triebaumer Blaufränkisch Ried Gemärk 2017 (13. 95 euro)

Vitális, intenzív erdei gyümölcsös illat, lila virágok, föld, fenyőerdő, tisztaság, elegancia. Ízben gyümölcsös fanyarság, feszesség és lágyság, elegancia és testérzet egyensúlya. Szemcsés, domináns, de szelíd tanninok.

Hűvös karakterét fokozzák az energetizáló, üdítő savak.

Umathum Heideboden 2017 (21. 95 euro)

Kedvenc osztrák pincészetünktől még földi halandó számára is elérhető árkategóriájú tétel. Zweigelt (60%), blaufränkisch (30%) és cabernet sauvignon (10%) tökéletes egyensúlya. Illata gyümölcs a négyzeten (meggy, cseresznye, áfonya), aztán ibolya, erdei avar, aztán megint gyümölcsök.

Hűvös karakter, döbbenetesen lágy tannin és savvilág. Pihe-puha a korty, mégis van tartása. A borkészítés magasiskolája. Ez az a vörösborstílus, amivel idehaza csak elvétve találkozunk.

Thummerer Bikavér Superior 2016 (4190 Ft)

Illatában ott kavarog őszi avar, föld, piros bogyós gyümölcsök, integrálódott hordó, fűszerek, menta, csokoládé. A tanninok odateszik magukat, de nem élnek külön életet az ínyen és a szájpadláson, egy-egy pillanatra felhorgadnak, aztán visszazuhannak a gyümölcsösség mindent átfogó hullámaiba.

Vitális, friss savak a hordós érlelés letisztult jegyeivel. Old school, de ebben most kivételesen nincs semmi pejoratív. Mert jól iható, nem akar a töménységével hódítani és nem nyomja agyon a hordó. Még tud fejlődni, még van benne erő, energia.

Jásdi Cabernet franc-Merlot 2017 (3000 Ft)

Ez a bor is megerősítette azt a korábbi vélekedésünket, miszerint a Balaton-felvidék valamennyi hazai borműfaj reprodukálásának lehetséges epicentruma. Illata intenzív, de nem harsány. Tele fűszerrel, fekete bogyós erdei gyümölccsel, meleg tónussal, amit át- meg átjár valami hűvös fuvallat.

Ízben mindez visszaköszön elképesztően lágy, krémes struktúra kíséretében. Lágysága nem jelenti azt, hogy ne lennének savai. Utóízben barátságos fanyarság vidámítja az ízlelőbimbókat.

Kiss Gábor 2019 Rouge 364 (2390 Ft)

Ár-érték arányban verhetetlen. A korty teltsége, az íz gazdagsága, zamatai sokszínűsége mindig többet ad, mint amennyibe kerül. A 2019-es évjárat nóvuma a cabernet franc 50 százalékos aránya. A merlot 25, a cabernet sauvignon 15, a kékfrankos 10 százalék. Ez utóbbi tavaly jelent meg először a világfajtákra bazírozott küvében, és határozottan jól áll neki.

Mélyebb szín, mint amire számítanánk. Illata málna (málnacukor), érett fekete cseresznye, erdei gyümölcsök (áfonya), lila virágok (ibolya). A bor szövete lágy, kellemesen tapad az érett tannin, minden kortya simulékony. Finom savak, könnyedség és komoly tartalom találkozása az artisztikum vasalódeszkáján.

Ipacs-Szabó Inni jó 2017 (3150 Ft)

Ilyen komplex, szofisztikált illattal ritkán találkozom 3000 forint alatti magyar vörösborokban. A frissen préselt piros gyümölcsök (áfonya, meggy, ribizli, cseresznye) és az érettség (időből, hordóból gyúrt aromák) pipec egyensúlya.

Ízben négyzetre emelődik, és már másra sem tudok gondolni, mint arra, hogy gyorsan rendelek megint a borkereskedéstől, és betárazok belőle néhány palackkal. 

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2017 (5500 Ft)

Illata mély és vonzóan összetett. Egyszerre jelenik meg benne a gyümölcsös frissesség és érettség. Ami ráadásul kiegészül a hordó artisztikusan finom aromáinak ízjegyeivel. A hangsúly a rafinált arányokon van: először menta és eukaliptusz érett pirosáfonyával, fekete szederrel, ribizlivel. Utána meggy, cseresznye, egészen diszkrét pipadohányos háttérrel. Nyomokban toszkán bútor, nem antikolt, hanem eredeti.

Ízben megdöbbentő a frissen facsart gyümölcs intenzív jelenléte, a tannin kedves, telt érettsége. Gyümölcs legelől, utána vitális savak, puha tanninok, nagy borokra jellemző testérzet elegáns struktúrával, hosszú lecsengéssel.

Heimann & Fiai Bati Kereszt Kékfrankos 2018 (5650 Ft)

Egy borászatról, egy birtokról beszélünk, de immár két markánsan elkülönülő brandről. A klasszikus címkék alatt továbbra is a világfajták és a cuvée-k, a Heimann & Fiai újragondolt vignettái alatt viszont kizárólag Szekszárd-tipikus kadarkák és kékfrankosok jelennek meg. Idén már hivatalosan is organikus minősítést kap a teljes Heimann birtok.

Mély szín. Hűvös, gazdag, fűszeres illatában erdei gyümölcsök, menta, áfonya, leheletnyi ánizs, gyanta, szerecsendiót idéző finom fűszeres hangulat.

A hordó finoman tapintható, még nem integrálódott teljesen, de már inkább hozzáad, mint elvesz belőle. A test telt és sűrű, a tannin kifinomult, kedves, bársonyos. A 12, 5 százalék alkohol üdítő.

Bott Frigyes Pinot Noir 2019 (6500 Ft)

Koncentrált, intenzív piros bogyós gyümölcsösség az illatban egy kis puncsos felhanggal, mediterrán zöld fűszerekkel, melegséggel és hűvösséggel egyszerre. De a 2017-eshez képest ez mindenképpen melegebb karakterű.

Ízben fokozódik a gyümölcsösség, de ott figyelnek a finom savak, a diszkrét ásványosság és a még diszkrétebb, intelligens hordójegyek.

Homonna Secret Garden Kékfrankos 2018 (7450 Ft)

2017-ben saját néven megvillantott már ebben a műfajban valamit, most a 2018-as Secret Garden Kékfrankossal emelte a tétet. A bor színe harsogó piros, előre vetítí az illat és íz intenzitását.

Illata harsány a piros bogyós gyümölcsöktől (meggy, málna, cseresznye, ribizli), amit finom fűszeres tónus kísér. Savai nagyon élnek, de nem borítják fel az egyensúlyt, a frissességet, üdeséget hangsúlyozzák.

7450 forint a Bortársaságnál, amit a bor minden finomsága, egyedisége és titokzatossága mellett is túlzásnak érzek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ez volt a 10 kedvenc magyar fehérborunk az idén

Fotók: gusto.hu