Különleges borral jelentkezett a Disznókő Szőlőbirtok

2022. 05. 15., 19:35
Borok
3938
By Gusto

A Disznókő 2021-es Visus Hárslevelűje olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy különleges bort élvezhetnek, de ezzel egyidejűleg jótékony célt is támogatnak.  

A szőlőt vakok szüretelték – segítséggel – a Berekalja-dűlőben. A Disznókő Szőlőbirtok és a Kiss László által vezetett Első Miskolci Lions Klub együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. A Klub egyik fő célkitűzése a megelőzhető és visszafordítható vakság elleni harc, valamint a látásukat végérvényesen elveszített, vagy vakon született embertársaink segítése a mindennapokban. Ez vezetett a „látássérült- és vak szüret” ötletéhez.  

Október 15. a látás világnapja, ennek apropóján 2021-ben is megszervezték azt a különleges szüretet, ahol a Lions Klub tagjai mellett az általuk rendszeresen támogatott Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének vak és látássérült tagjai szedték le a Disznókő Birtok Berekalj dűlőjében található két sornyi hárslevelű szőlőt.

A szüret és a szőlőből készült bor is olyannyira jól sikerült, hogy úgy döntöttek, önálló tételként palackozzák le. Így született meg az a 300 palack hárslevelű, mely a szüretelők tiszteletére a VISUS nevet kapta, s mely címkéje Braille írással is olvasható. 

A 2021-es VISUSt idén április közepén árveréssel egybekötött gálavacsorán mutatták be.

A Mészáros László által dedikált 1-es sorszámú Disznókő VISUS Tokaji Hárslevelű 2021 a kikiáltási ár közel tízszereséért került leütésre. A Disznókő Szőlőbirtok felajánlásából ez az összeg, illetve a további 299 palack bevételének túlnyomó része is a vakok és gyengénlátók támogatásának nemes célját szolgálja.

A Disznókő VISUS Tokaji Hárslevelű 2021 a készlet erejéig a Disznókő webshopján, illetve a birtok Borbutikjában vásárolható meg, 6 980Ft-os palackonkénti áron.

Mi is megkóstoltuk:

Aranyos szín zöld reflexszel. Illata zöld alma, körte, fehér húsú őszibarack és fehér virágok egyvelege. Ízben is a gyümöcsökön van a fókusz, utána bújnak elő a fehér virágok, végül az ásványok is beköszönnek. Az ízképet élénk citrusok keretezik. Cseppnyi maradékcukor kerekíti az intenzív savakat.