Legyen ön a keresztapja a 150 eurós magyar csúcsbornak

2021. 03. 04., 16:20
Borok
5196
By

A szekszárdi Vesztergombi Pince legújabb csúcsbora már palackban pihen, de még nem tudni, milyen név kerül majd a címkére.

Az biztos, hogy kiváló évjáratban, mesés alapanyagból készült, és körülbelül 150 euró lesz a polci ára. Merész árazás, de Vesztergombi Csabának kristálytiszta az érvelése. 

Csaba számtalan nemzetközi kiállításon vett már részt, és úgy véli, az egyik legnagyobb baj a hazai borok árazásával van. Bár a közkeletű nézet szerint túlárazottak a magyar borok, Csaba szerint az is gond, hogy nincsenek kimagasló, kifejezetten luxusboraink. Az árlistákat látva a kereskedő legyint, egyel több csepp a tengerben, gondolja, aztán továbblép – míg egy 100–200 eurós árra felkapja a fejét, és érdekelni kezdi, hogy mi lehet a palackban.

Apa és fia

Csaba az első magyar Master Sommelier-vel, az Egyesült Királyságban dolgozó Czinki Tamással is értekezett a bor áráról, aki a szortimentet és az új ikont is kóstolta, és szerinte a 150 körüli eurós az a reális ár, amely arányos a meglévő borok árával, és szépen illik majd a termékpiramis tetejére.

Most már csak a méltó nevet kell megtalálni. Aki szeretne keresztapa lenni, próbálkozhat: március 30-ig várják a javaslatokat az info@hungarianwines.eu címre. Nehezítő körülmény, hogy Csaba fejében már motoszkál egy név, de nem egészen biztos benne.

Akinek sikerül egy itthon és külföldön is jól csengő nevet találnia, amely Csaba ötletét is képes kiütni a nyeregből, az egy kartonnal kap a különleges, egyelőre névtelen házasításból.

Amit a borról tudni lehet:

  • A 2017-es évjárat kiemelkedő, minden fajta gyönyörűen beérett, kellett hozzá a kivételesen  szép szeptember, október is, de a kiváló fekvésű területeknek is nagy szerepe van abban, hogy nemzetközi mércével mérve is komoly, mégis igazi szekszárdi bor készülhetett el.
  • Az új ikon a legjobb, hozamkorlátozott dűlők gyümölcséből készült, de a szelekció itt még nem állt meg.
  • A házasítás mindegyik eleme kizárólag magas minőségű, francia tölgyfa hordóban érlelődött.
  • A szüret utáni másik legizgalmasabb pont a hordószelekció volt: mintegy 92 hordó tartalmának végtelen variációjú kombinációinak legjobbjaiból született meg a házasítás.
  • A cuvée összetétele: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és syrah.
  • A borok összesen 26 hónapot töltöttek hordóban
  • A tétel igencsak limitált: mindössze 1112 palack készült.
  • A kiszerelés is tiszteletet parancsoló: a palack súlya üresen is 1000 gramm.
  • Tervezett kiskereskedelmi ár: 150 euró körül.
  • A piacra bocsátás várható időpontja: 2021. szeptember 4.

További részletek itt.

Forrás: hungarianwines.eu