Magyarország volt a legeredményesebb az olaszrizlingek világbajnokságán

2024. 06. 02., 14:04
Borok
9848
By Gusto

A harmadik alkalommal megtartott Grow du Monde-ra idén minden korábbinál több bort neveztek, a nemzetközi zsűri 7 ország 349 borát bírálta el.

A versenyen öt kategóriában hirdettek győztest.

A legjobb fiatal olaszrizling a Vino Gaube Laski Rizling 2023 (Szlovénia), a legjobb érlelt olaszrizling a Vinartsví No. 44 Dunajovsky Vlasák Pasák 2022 (Csehország), a legjobb édes olaszrizling a Galic Grasevina Mateo Izborna berba 2018 (Horvátország), a legjobb narancs-/natúrbor a Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia), míg a legjobb olaszrizling alapú házasítás a Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország) lett.

A nemzetek éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen (8 platina-, 48 arany-, 54 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek), a második legeredményesebb Csehország (3 platina, 7 arany, 5 ezüst), a harmadik pedig Szlovénia (3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz) lett, de a horvát, szerb, szlovák és olasz termelők is számos érmet szereztek.

A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier borszakértő is volt

A Grow Balaton öt napja alatt a zsűri tagjai több borvidékre ellátogattak, 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. A Balaton Borrégió, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Pécsi Borozó magazin társszervezésében megvalósult esemény elsősorban közösségi összefogás és lelkes támogatók segítségével valósulhatott meg.

Az olaszrizlingek "legnemzetközibb megmérettetését" 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán.

Grow du Monde olyan nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, grasevina, grasac beli, laski rizling, welschriesling és ryzlink vlassky néven is ismert szőlőfajtából készített borokat gyűjti össze.

Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

Forrás: MTI

A kategória további hírei