Szoros küzdelem az MTA borversenyén

2023. 04. 05., 12:26
Borok
10268
By Gusto

Immár 14. alkalommal rendezték meg idén a Magyar Tudományos Akadémia borversenyét.

A szakértők összegzése szerint jól érezhető a magyar bor minőségi fejlődése, egyetlen tétel sem volt, amelyet a zsűri a bor hibája miatt kizárt volna az értékelésből. Minden kategóriában szoros volt a küzdelem, olykor csak tized pontok döntöttek a helyezésekről.

A borverseny – amely egyben borválogatás is – elsődleges célja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia éttermében és rendezvényein olyan borok kerüljenek a résztvevők poharaiba, amelyek méltón reprezentálják a magyar bor kiváló minőségét.

Ezért alapvetően két árkategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az közép- vagy ún. „rendezvények bora” kategóriában olyan borokkal lehetett nevezni, amelyek nettó ára 2500 Ft alatt van. A felső kategóriában már nem volt megkötve a beszerzési ár, a nemzetközi szinten is kimagasló minőségű borok ebben a kategóriában versenyeztek.

Az MTA borversenye az elmúlt majd másfél évtizedben rangos megmérettetéssé vált: ezt a benevezett tételek nagy száma – 260 – is mutatja.

A borokat értékelő bírálóbizottság részben magas szinten képzett borászokból és nemzetközileg elismert borkóstolókból, részben pedig az Akadémia olyan tagjaiból állt, akik igényes borfogyasztóként szintén jól értenek a borok minőségének megítéléséhez.

A borok értékelése a nemzetközi 100 pontos rendszerben történt. Egy kóstolás után a legmagasabb pontszámot elérő 10 bort választották ki. A döntő napján a zsűri minden kategória 10 legjobb borát ismét értékelte, és megállapította a végső sorrendet. Ez a kétfokozatú bírálat biztosítja, hogy valóban a legjobb borok érdemeljék ki „A Magyar Tudományos Akadémia Bora” elismerést.

„Az igazi borkészítés, hasonlóan a művészeti ágak többségéhez, igazi kultúrateremtés, amely hűen visszatükrözi a termőhely földrajzi adottságait, őrzi hagyományait, és követként viszi, messzire sugározza lakóinak szellemiségét, kultúráját - mondta az Akadémia Székházában tartott ünnepélyes eredményhirdetésen Freund Tamás, az MTA elnöke.

A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2023 országos borverseny eredményei

Felső kategória, fehérborok:

  • Aranyérmes és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese a Péter Pincészet Tokaji Furmint Thurzó dűlő 2021 bora.
  • Aranyérmes továbbá a Péter Pincészet Arcus Cuvée 2021 nevű bora, valamint a Bodnár Pincészet 2021-es Tokaji Furmintja.

Felső kategória, vörösborok:

  • Aranyérmes és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese a Koch Borászat Villányi Franc 2017 nevű bora.
  • Aranyérmes továbbá a Koch Borászat Koch Villányi Csanád Cuvée 2016, illetve a Sauska Pincészet Sauska Cuvée 7 Villány 2018 nevű bora.

Felső kategória, desszertborok:

  • Nagy aranyérmes és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese a Mad Wine Mad Aszú 2013 nevű bora.
  • Aranyérmes a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016, illetve a Pajzos Tokaj 6 puttonyos Legend Aszú 2017 nevű bora.

Felső kategória, pezsgők:

  • Aranyérmes és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese a Kreinbacher Birtok Kreinbacher Brut Classic 2018 Magnum nevű pezsgője.
  • Szintén aranyérmes a Feind Pincészet Methode Traditionnelle Rosé, valamint a Rókusfalvy Birtok Brut 2019 nevű pezsgője.

Középkategória (rendezvények bora), fehérborok:

  • Első helyezett és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese a Bujdosó Szőlőbirtok Cirkáló 2022 nevű bora.
  • Második helyezett a Törley Pezsgőpincészet Szent István Korona Chardonnay 2022 nevű bora.
  • Harmadik helyezett a Szentpéteri Borpince Chardonnay Válogatás 2020 nevű bora.

Középkategória (rendezvények bora), vörösborok:

  • Első helyezett és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese Lelovits Tamás Pincészete A Csudabogár 1. 2020 nevű bora.
  • Második helyezett a Balla Géza Pincészet Cabernet Franc Kolna Selection 2018 nevű bora.
  • Harmadik helyezett a Takler Borbirtok Szekszárdi Örökség Bikavér 2019 nevű bora.

Középkategória (rendezvények bora), rozéborok:

  • Első helyezett és „Az MTA Bora 2023” kitüntető cím nyertese a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankos rosé 2022 nevű bora.
  • Második helyezett a Szentpéteri Borpince Néró rosé Válogatás 2022 nevű bora.
  • Harmadik helyezett a Koch Borászat Selection Rosé Cuvée 2022 nevű bora.

A borverseny zsűrije:

Elnök: Freund Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja
Alelnök: Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campus főigazgatója, egyetemi docens
Szaktanácsadó: Domián Emese DipWSET, Weinakademiker

A borverseny bírálóbizottsága:

Ember Sándor borász szakmérnök
Fiáth Attila DipWSET, egyetemi docens
Geiszt Miklós, az MTA doktora, egyetemi tanár
Halmai Péter akadémikus, az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya osztályelnök-helyettese
Kosztolányi György akadémikus, az MTA élettudományi alelnöke
Mészáros Gabriella DipWSET
Nusser Zoltán akadémikus, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója
Pintér Katalin turizmus- és vendéglátóipari szakértő
Zsoldos Attila akadémikus, az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya elnöke