A furmint becsületbeli ügynek számít

2022. 02. 08., 16:13
Bortúra
9071
By Gusto

Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. 

A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában. 

Pénteken egy szakmai nappal indul az esemény, amelynek fő témái az exportpiacban rejlő lehetőségek, valamint a vulkanikus borok kommunikációja országhatáron kívül.

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál: 

„Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling. Az elmúlt 15 évben a fajta hosszú utat járt be, és már egyre jobban kezdjük megismerni a borvidékek és dűlők közötti különbségeket, sőt, érlelés szempontból is egyre magabiztosabban látjuk a fajta életútját. 

Tudjuk, hogy Hegyalján a furmintok szikárak és feszes savszerkezetűek, a Balatonon gazdagon hömpölygő gyümölcsösek és az ország többi részén is egyre több izgalmas tételt kóstolunk, különböző stílusban.

Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, borásztól és termőterülettől, klóntól, évjárattól is függ a fajtából készült tételek karaktere. Ezzel sok újat ugyan nem mondtunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a minőség egyre stabilabb és az exportpiacon is kezdik megismerni és megszeretni a fajtát.

Nyílván a furmintot nem tömegbornak szánják a borászok, hanem igazi különlegességnek és tipikus 'hegybornak', holott nagyon könnyed és jóivású tételek is születnek belőle, sőt, egyre gyakrabban alapja rendkívül izgalmas pezsgőknek és része a hazai csúcsgasztronómiának is.”

Részletes program és jegyvásárlás itt.

Forrás: Furmint Napok Köveskál