Az ezerjó ezeregy arca

2021. 05. 01., 16:14
Borok
4683
By Gusto

A naptárban kőbe vésett helye van a Cabernet Franc Napnak, ünnepeljük a Furmint Day-t és az Aszú Day-t, de még korántsem telt be a kalendárium.

Ezért Csetvei Krisztina móri borász, az ezerjó egyik legkiválóbb készítője életre hívta az első Nemzetközi Ezerjó Napot, amit majd május 16-án ünepelhetünk.

A kezdeményezéshez csatlakozott néhány móri borász: a Móri Brigád, a Geszler Családi Pincészet, a Lincz Pincészet, Miklóscsabi Pincéje és a Paulus Borház.

Az ezerjó szőlőfajta azonban nemcsak a Móri borvidékén készül, hanem a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi borvidékeken is, ezért örömmel csatlakozott a kampányhoz a kunsági Frittmann Pincészet és az ászári Petőcz Családi Pincészet.

A fenti borászok támogatásával készült el a honlap és zajlik a kampány. A szervezők azonban minden ezerjót készítő borász jelentkezését várják, és arra buzdítják őket, hogy regisztráljanak, a regisztráció ingyenes – így minél több ezerjó-termelőt bemutathatnak a borszerető közönségnek.

Wichmann Anna receptje

Az Ezerjó Nap népszerűsítéséhez számos fiatal séf és gasztroblogger is csatlakozott, ők egy-egy ezerjóból készített bor mellé alkottak izgalmas receptetek. Barna Ádám posírozott pisztrángot, Biró Norbert harcsafilét, Mogyorósi Donát „tökfőzeléket”, Nábelek Zsófi panna cottát, Reszkető Tamás sertészszüzet, Sajben Csaba parajfőzeléket, Tischler Petra „pisztrángsonkát”, Wichmann Anna pedig citromos csirkét készített.

A receptek itt találhatók.

A további részleteket keresse a honlapon. Érdemes.