Kétszáz éves házban sülnek a kovászos kenyerek

2024. 06. 21., 10:45
Gasztrohírek
4203

Kétszázéves házban sülnek a kovászos kenyerek: megnyílt a Bazsalikomos kert péksége Kecskeméten.

Beh Mariann neve nem ismeretlen a gasztronómia szerelmeseinek: isteni fűszerekkel teli kertjét, készítményeit, tematikus szakácskönyveit sokan ismerik.

A pékséggel viszont új vizekre evezett. A régi házra 2019-ben bukkant rá, amikor megfelelő helyet keresett a workshopjai számára. „Kecskeméten a Budai utca a kedvencem. Tavasszal kiderült, hogy az egyik régi ház lebontásra vár. Egy új, de az utca képéhez illeszkedő társasház épült volna a helyére, ahol az alsó szinten kialakítható egy megfelelő méretű üzlethelyiség. A kivitelező azt ígérte, amint megkapja a bontási engedélyt, értesít minket, hogy megbeszéljük a részleteket.” – mondta Mariann.

A vállalkozó nem jelentkezett, igaz, a bontás sem kezdődött el. „Újra az ingatlanhirdetéseket bújtuk, egyszer csak felbukkant egy ismerős fotó. Eladó családi ház Kecskemét történelmi főutcáján. Felismertük, hogy a Budai utcai, lebontásra váró az. Hogy hogy eladóvá vált? Telefonálunk az ingatlanosnak. A ház helyi védelem alatt áll, nem lehet lebontani, mondta el. Éljen! Ajánlatot tettünk rá, anélkül, hogy láttuk volna belülről, de már olyan sokat figyeltük kívülről, hogy egészen beleszerettünk.”

A ház természetesen sokkal romosabb volt, mint gondolták. „Úgy lépkedünk a törmeléktől ropogós járdán, mintha már száz éve ismernénk a járást. Elvarázsolt a beépített tornác, minden porcikámban éreztem a ház energiáit. Aláírtunk a szerződést egy olyan ingatlanról, amit túl nagynak, túl réginek, túl rossz állapotúnak tűnt ahhoz képest, amit kerestünk. Már akkor látszott, hogy sokkal több pénzt kellene rákölteni, mint amennyi a rendelkezésünkre áll, és sokkal több idő lesz, mire elkészül, mint terveztük. Mégsem volt bennünk félelem, mert biztosak voltunk benne, hogy ennek így kell lennie.” – folytatta a történetet Beh Mariann, aki elmesélte, hogy még a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárban is kutatómunkát végeztek, hogy újra eredeti állapotában pompázhasson a Budai utca legszebb háza.

Aki ismeri a székesfehérvári Már vártalak nevű helyet, tudja, remek pékáru és könyvek csalogatják a vendégeket. A tulajdonosok, Dóri és Attila már a nyitásnál a Bazsalikomos Kert teáit vette fel az itallapra. „Amikor elvittük az első rendelésüket, nagyon megszerettük őket, a hely pedig kedvencünkké vált. Ráadásul a saját pékségünk nyitásában a legnagyobb segítségünk és a szakmai támaszaink is ők lettek: heteken át tanulhatott náluk a csapat egy része, majd amikor elkészült az üzemünk, Kecskemétre is eljöttek betanítani a pékjeinket és cukrászainkat.”

A pékség végül június harmadikán nyitott meg, ahol kávék mellett a Bazsalikomos Kert teáiból is nagy választékot találunk – a nyugodt és szerethető mezővárosi hangulat, a régi falak igazi oázis-élményt nyújtanak, ahol könnyű kiszakadni a napi rutinból és lelassítani az ízletes tészták mesevilágában.

Kép: Bazsalikomos kert