Már Diósdon is ehetünk igazi nápolyi pizzát

2021. 07. 04., 14:26
Gasztrohírek
18088

Nem véletlenül hívják Szerencsesaroknak. A Bognár testvérek (Zoli és Gábor) népszerű delikát boltja túlélte a pandémiát. Olyannyira, hogy a tulajdonosok üzletüket a minap hamisítatlan nápolyi pizzázóval bővítették. 

Ha valaki igényes olasz élelmiszerre vagy jó borokra vágyik, már évek óta a diósdi Szerencsesarokba jár. A bolt népszerű a környéken, Érdről, de még Százhalombattáról is jönnek törzsvevők.

Zoli és Gábor 2018 óta hozza Dél-Olaszországból a finomabbnál finomabb tésztákat, olívaolajat, a konzervbe zárt San Marzano paradicsomot. 

Akkoriban ismerkedtek meg Giuseppe Maglionéval, aki a Nápolytól 53 kilométerre fekvő Avellinóban két éttermet is üzemeltet.

Signor Maglione paradicsom és liszt között nőtt fel. Nagymamája ’65-ben nyitotta meg a Daniele Urban névre keresztelt pizzériát. Ezt a nevet vitte tovább Maglione is, amikor saját karrierbe kezdett.

A Bognár testvérek és Maglione barátságából most egy egész régió profitálhat. Már nemcsak a campaniai Avellinóban, hanem Diósdon is van Daniele Urban névre keresztelt pizzázó.

(A képen balról jobbra: Zoli, Maglione, Adri, Gábor)

Giuseppe Maglione személyesen jött el és tanította meg saját nápolyi receptjét a Bognár testvéreknek, pontosabban új kolléganőjüknek, Adriennek, konkrétan ugyanis ő készíti majd a pizzákat.

Falatnyi a hely, éppen elfér benne az 1,6 tonnás fatüzelésű kemence, amely egyenesen Nápolyból érkezett. Signor Maglione nemcsak a pizzája receptjét osztotta meg Zoliékkal, hanem azt is elárulta, hogy csakis bükkfával fűtsék a kemencét, mert az is része a nápolyi pizza minőségének.

A csöppnyi pizzázóban és előtte is lesz pár asztalka, ahol helyben is abszolválhatjuk ezt a fantasztikus ételt, de alapvetően elvitelre készülnek a pizzák. Már a teljes menü is fent van a facebook oldalukon.

Hogy mitől valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?

  • A tészta négy összetevőből állhat: liszt, só, élesztő, víz.
  • A kelesztés-érlelés 8-24 órán keresztül történik, a tésztagolyók mérete a szabvány szerint 200-280 gramm.
  • A tésztát kizárólag kézzel lehet nyújtani.
  • A levegőt a tészta széle felé terelgetve jön létre a valódi nápolyi pizza egyik tipikus jellemzője, a „cornicione”, avagy légbuborákos széle, amely a sütés után egyszerre lágy és roppanós.
  • A pizza átmérője nem lehet több 35 centiméternél, a közepe nem lehet vastagabb 0,25 centinél.
  • A sütés 430-480 fokon történik fatüzelésű vagy gázos kemencében, mindössze 60-90 másodperc alatt.

Első blikkre úgy tűnik, a Bognár testvérek pizzái valamennyi pontnak megfelelnek. 

Bármelyiket kóstolom, a pizza minden négyzetcentimétere csodás: a tészta állaga, széleinek felszíni roppanása és belsejének foszlóssága, a paradicsom finom fanyarsága, a fűszerek izgalma, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Nem túlzás, hogy a minőségi nápolyi pizza megjelenése a környéken az itt élők életminőségét is megemeli. 

Amúgy Diósd szemmel láthatóan vonzza a kifinomult gasztronómiát. Nemrég írtunk Pékanyuról, aki szintén itt működik.