Egyszer csak beütött nála a kenyérszerelem

2021. 05. 13., 08:00
Kézművesek
10930

Tavaly ilyenkor az egész ország kenyérsütés-lázban égett. Mi is neveltük a kovászt, dagasztottuk, kelesztettük, hajtogattuk a tésztát, az eredményt büszkén megírtuk, de a kész kenyérből hiányzott valami. Soha nem volt olyan állaga, íze, héja, zamata, mint egy igazi kézműves pékség termékeinek. Úgyhogy egy földrész felfedezésének élményével ért fel, amikor megtudtuk, Diósdon, alig 15 percnyi kellemes biciklizésre tőlünk Pékanyu, alias Apáthy Melinda kézműves pékséget üzemeltet.

Eddig hetente kétszer lehetett tőle rendelni, mostantól azonban hétfőtől péntekig akár minden nap beszerezhetjük kedvenc kenyerünket, péksüteményünket, foszlós kalácsunkat. Sőt mostantól különleges szendvicsek is bekerülnek Pékanyu repertoárjába.

Közben a szakmai kíváncsiság sem hagyott nyugodni, szerettünk volna minél többet megtudni Pékanyu történetéről, ami már csak azért is érdekes, mert Melinda újágíróként kezdte pályafutását.

Gyakornokoskodással együtt cirka öt évig koptatta a klaviatúrát, de hamar rájött, az írással nem tudja megváltani a világot. Pláne nem úgy, hogy ebben a szakmában mindent átsző a politika.

Őt amúgy jobban érdekelte a szociális vonal, például a családon belüli erőszak, és egy ideig komolyan azt képzelte, ha megírja a témával kapcsolatos cikkeit, azzal valóban tud segíteni azoknak, akik ilyen helyzetben élnek.

Aztán egy napon megértette, hogy újságírással jobbítani a világ sorsán naív gondolat. Számára mindenképp.

Diósdon nőtt fel, kertes házban, megtanulta, mit mikor kell elültetni, mi mikor terem. Meghatározó élménye, hogy kimegy a kertbe és a friss kenyér mellé leszed egy érett paradicsomot, amiről tudja, nincs benne semmi vegyszer.

Tulajdonképpen ebben az élményben gyökerezik a kenyérszerelem. Melinda, saját bevallása szerint, alapvetően introvertált személyiség, akinek stresszes bemenni egy szupermarketbe. Attól meg még dühös is lesz, amikor egy rakás termék hátoldalán elolvassa, mennyi adalékanyagot tartalmaz.

Szóval amikor beütött nála a kenyérszerelem, és látta, hogy csupa nemes alapanyagból csodát lehet tenni, őt is megtalálták a hasonló gondolkodású kistermelők. Csúcsminőségű, nemes alapanyagokkal dolgozik, ilyen például a Szápári Ökofarm és Biomalom különleges ízvilágú félbarna, a szigetszentmiklósi Szabó malom fehér, vagy a Kukutyin Műhely vegyszermentes termesztéséből származó teljes kiőrlésű rozslisztje. 

A Pékműhely alapítója és a kenyérforradalom egyik meghatározó figurája, Vajda József inspirálta. Tanult nála is (például a levelestészta készítését), de emberileg-szakmailag még nagyobb élményt jelentett a Miklós Mihály vezette Marmorstein pékség, egyébként az első kézműves pékműhely Budapesten. Melinda a péksuli közben hét hónap alatt nála gyakornokoskodva sajátította el a mesterség nüánszait.

Négy évvel ezelőtt, január 4-én készült el első kovásza, azóta valamennyi kenyerének ez az anyakovász az alapja.

Most, hogy már minden nap lehet tőle rendelni, felpörögtek az események.

Repertoárjában vannak kötelező talajgyakorlatok, mint például a burgonyás kenyér, ami valamennyi kézműves pékség egyik legnépszerűbb terméke.

De Melinda szabadon kísérletezik az ízekkel. Szárított paradicsom, jalapeno paprika, dió, aszalt szilva, zabpehely, mindenféle magok gazdag választéka található harmonikusan megkomponált kenyereiben.

Fonott kalácsa és hamburger zsemléje nálam mindent visz. Személyes kedvencem az aszalt paradicsomos kenyér lenmagpehellyel.

Jó, hogy van nekünk egy Pékanyunk.