Mondjunk búcsút a narancslének

2024. 06. 17., 09:55
Gasztrohírek
3412
By Gusto

Egy pohár hűs narancslé minden reggelit képes feldobni: kicsit édes, kicsit savas, aromái felfrissítik a szájat. A közeljövőben azonban vagy sokkal drágább lesz, vagy hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy az íze már nem teljesen olyan, mint azt megszoktuk.

A közelmúltban beszámoltunk arról, mekkora a baj csokifronton. Sajnos itt sincs másképpen. A citrusfélék legnagyobb termelője Brazília. A farmok, a kereskedők és a feldolgozók által működtetett Fundecitrus kutatási egyesület új tanulmánya szerint az éves termésmennyiség előrejelzése viszont durván lehangoló.

Az utóbbi években jelentős probléma volt a citruszöldülésnek hívott betegség, amit egy baktérium, a Candidatus liberibacter okoz: előbb a termést csökevényesíti el, majd a fa is elpusztul. Terjesztője a citruslevélbolha, ami húsz éve jelent meg Brazíliában, majd egy évvel később Floridában is, ami a világ második legerősebb narancstermesztő régiója.

A friss jelentés szerint a rengeteg permetszerrel kordában tartható citruszöldülés okozta károk eltörpülnek a klímaváltozás terhei mellett. Nem csak az extrém erős El Niño jelenség sújtja Brazíliát, hanem a vízhiány is egyre több helyen okoz áthidalhatatlan gondokat – a terméshozam már eddig is 18 százalékkal maradt el a korábbi értékektől, de a Fundecitrus szerint ez még csak a kezdet.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő fél év is extrán száraz lesz, ami tovább csökkenti a gyümölcsnövekedést és növeli a vízellátási nehézségeket, még ott is, ahol öntözőrendszerek vannak telepítve. A jelentés szerint az átlagos hozam ebben a szezonban 691 darab mintegy negyvenkilós láda hektáronként, vagy 1,38 fánként: ez 25 százalékos csökkenést jelent a tavalyi, 2023-2024-es szezonban mért 1,81 láda/fa mennyiséghez képest.

„Ha az előrejelzés igaznak bizonyul, ez lesz a második legkisebb termés 1988-1989 óta.” Máshol is baj van: az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának májusi közleménye kiemelte, hogy Floridában a citrustermelés már áprilishoz képest is öt százalékkal csökkent.

2024 eleje óta a narancslé ára 26,82 százalékkal nőtt, és a narancslé koncentrátum ára is fontonkénti (0.45 kg) rekordszintre, 4,95 dollárra emelkedett, ami több mint duplája a tavalyi költségnek – ezek a viszonyok arra késztetik a cégeket, hogy átgondolják a kereskedelmi módszereiket. A Beverage Daily szerint például az Egyesült Királyságban a Coldpress nevű cég mandarinlével próbál alternatívát kínálni a fogyasztóknak.

Az Egyesült Államokban az olyan jelentős piaci szereplők, mint az Uncle Matts inkább új, ízesített teákat és wellness shotokat vezet be a forgalom kiegyensúlyozása érdekében.

A Food Ingredients First összefoglalója szerint több narancslevet palackozó vállalat áll hasonló paradigmaváltás előtt – a mandarin bevonását, a termőterületek növelését azonban megnehezíti a kiépült logisztikai rendszer, valamint az, hogy a feldolgozóüzemek jellemzően ott vannak, ahol a narancstermelés történik.

A jövő sokak szerint a citrusnemesítők kezében van, akik a betegségre és a klímaváltozásra ellenálló olyan hibrideken dolgoznak, amiknek illatuk és ízük nagyban hasonlít ahhoz, amit a kedvenc narancslevünket olyan csodálatossá teszi, foglalta össze Rick Dantzler, a Citrus Research and Development Foundation operatív igazgatója.

Forrás: Food&Wine, kép: Pixabay.com