20 éves a Fény utcai piac

2018. 10. 13., 09:17
Egyéb
8039
By

31 millió látogatás, 150 tonna gomba, 1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 6500 tonna burgonya, 2 millió darab lángos.

Csak néhány szám az idén 20 éves Fény utcai piac életéből, amely szeptembertől év végéig egyfajta „szórakoztató központként” is működve mond köszönetet hűséges vásárlóinak.

Az elmúlt húsz évben több mint 31 millió látogatás történt a piacon, amely folyamatosan változó arccal, de továbbra is a budai oldal legismertebb és leglátogatottabb piaca maradt. A reneszánszát élő intézményben a hűséges vásárlók mellett egyre nagyobb arányban tűnnek fel fiatal családosok, és akár huszonéves fiatalok is. A piac egy tavalyi kutatása szerint a “piacozás” egyre népszerűbb a fiatalabb korosztályban is.

A Fény utcai piac 20 éves születésnapja alkalmából négy hónapos programsorozatot rendeznek. A látogatók már találkozhattak lufihajtogató bohóccal, arcfestővel, karikaturistával és bűvészshow-val is, de vár még rájuk egy retro kiállítás, fotópályázat és óriásbuborék-bemutató is. A tavalyi esemény óriási sikere után idén újra lesz jótékonysági akció is.

Már a harmincas évek elejétől a Lövőház utcában nagy hetivásárokat tartottak. Ezt követően 1940-ben Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága határozatban jelölte ki a Lövőház-, a Fény- és Retek utca által határolt területen egy csarnok felépítését, amelyet végül 1953-ban nyitottak meg.

Mai formáját egy 1998-as, átfogó piacrekonstrukciónak köszönheti  – Cságoly Ferenc Ybl díjas építész tervei alapján a garázzsal együtt 5 szintes épületet alakítottak ki a már jól ismert üzletekkel, piaci standokkal és mozgólépcsőkkel.