Börtönből indult a leveskirály

2024. 07. 05., 10:24
Egyéb
1213

Ritka együttállás, amikor a gyorséttel tesz naggyá egy még kevésbé népszerű fogást: a rámen pont így járt. Ahhoz, hogy az egész világon elismertté váljon, előbb egy börtönviselt zseni kellett, aki feltalálta az instant levest.

Mi az a rámen?

Alapja egy kínai típusú búzalisztes tészta, amit húsból vagy halból készült alaplével öntenek le. Fő ízesítője a szójaszósz és a miszó, a fermentált szójából készült paszta. A feltét legyen gazdag, vallják, így például húst, zöldséget, tojást, tengeri moszatot is tesznek bele.  A rámen szó is kínai eredetű, az ottani jelentése: húzott/gyúrt tészta.

Számos lokális változata van, de az alaplevük szerint négy típust különböztetünk meg:

Sió rámen

Az archaikus verzió, halvány, áttetsző húsleves, sózva.

Tonkocu rámen

Pirított sertéscsontokkal és zsíros húsokkal fő, több órán keresztül, magas hőfokon. Az alapleve sűrű, opálos.

Sóju rámen

Az alapleve barnás, színét a bőségesen hozzáadott szójaszósz határozza meg.

Miszó rámen

Alapja a fermentált szójapaszta és a jellemzően csirkés alaplé.

Hogy jön ide a börtön?

Meséljünk a legendáról, Andó Momofukuról (1910-2007). Tajvanon, született a sziget japán megszállása alatt. Apja oszakai kereskedő volt, de szülei korai halála után nagyszülei nevelték Tajnan városában. 23 éves, amikor úgy dönt, hogy visszaköltözik Oszakába, hogy beiratkozzon a Ricumeikan Egyetemre. Hogy a tanulmányai finanszírozza, apja egykori kapcsolatait felélesztve, kereskedőcéget grundol. Ez elég hamar csődbe ment, sőt, adócsalásért félévre be is kaszlizták, így 1948-ban kényszerből új irányt vett élete: Ikeda városában kezdett sóval foglalkozni és megalapította új cégét, ami talán önöknek is ismerős. A Nissin neve a mai napig meghatározó a gasztronómiában.

Egyes források szerint a rácsok mögött pihenve kezdett azon gondolkodni, ami meghatározta későbbi életét és örökre megváltoztatta az élelmiszeripart. 1958. augusztus 25-én, 48 évesen, hosszú kísérletezés után lett kész az instant tésztalevessel, amit Chicken Ramennek nevezett el.

Későbbi nyilatkozataiban Ando mindig állította, hogy ártatlan volt, és a börtönbüntetés egy félreértés eredménye. Az ügynek azonban mély hatása volt rá, mivel ez az időszak lehetőséget adott neki, hogy átgondolja az életét és a jövőbeli terveit. Olyan fordulóponthoz vezetett, ami végül egy világméretű élelmiszerforradalommá alakult: nemcsak egy ételt, hanem egy globális kulturális jelenséget is megindított.

Kezdetben az instant levese nem is volt olcsó. Az árak a termelés növekedésével kezdtek el csökkeni. Az igazi robbanással, a nemzetközi hódítóúttal 1971. szeptemberéig kellett várni. Elképesztően egyszerű, de annál zseniálisabb módon a tésztát, a szárított hozzávalókat és a fűszereket egy hőálló pohárba öntötték, még egyszerűbbé téve a fogyasztást. Ahhoz, hogy ma ilyen elismert és népszerű legyen a rámen, bizony ez kellett, mert a fogást a forró vízzel leöntős változaton keresztül ismerték még mind az öt kontinensen. Sőt még távolabb is – tudták, hogy még az űrbe is eljutott?

Filléres ikon

Az évek során a zacskós és a dobozos verziók is fejlődtek, a Nissin Foodon kívül több szereplő is piacra lépett: a gyártók folyamatosan új ízekkel és változatokkal jelentkeznek, hogy megfeleljenek a különböző divatoknak és kultúráknak.

Az instant leves ikon lett. A japán popkultúrában gyakran megjelenik, nagyon széles kulináris spektrumot és utalásrendszert lefedve. Lehet, hogy fillérekbe kerül, de masszív szimbóluma a modern életnek és a globalizációnak, emellett indikátora a friss rámen felemelkedésének is, amit Oszakától Budapestig, Londontól New Yorkig embertömegek fogyasztanak.

Kép: Wikipedia, pixabay.com