Szepsy István az év gasztroborásza

2018. 04. 17., 11:23
Egyéb
9829
By

Immár 25. éve, hogy a Freed Péter által alapított Budapest Week Publishing minden tavasszal megrendezi a Best of Budapest & Hungary Díjkiosztó Gálaestet, ahol az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazzák.

Idén tizenhárom remek szakembernek nyújtottak át különdíjat április 14-én, a Budapesti Kongresszusi Központban. Mi itt és most a számunkra három legkedvesebbet emeltük ki.

AZ ÉV GASZTROBORÁSZA: Szepsy István

A Mádi Kör alapítója, idősebb Szepsy István borai messze földön keresettek. Hogy csak a brit piacot említsük: a londoni Ducasse Restaurant borlapján foglal el előkelő helyet a 6 puttonyos Aszú illetve a Szamorodni.

A Szepsy család bortermelése egészen a 16. századig nyúlik vissza, ettől kezdve a Tokaji borvidék és a Szepsy név elválaszthatatlan egymástól. Idősebb Szepsy István, akit méltán neveznek Tokaj-Hegyalja borászlegendájának, hosszú munkával teli éveit számos elismerés koronázza.

Az év budapesti éttermese klasszikus kategóriában: Bíró Lajos.

Bíró Lajos a magyar vendéglátás többszörösen kitüntetett és méltán elismert mesterszakácsa, a hazai gasztro élet fenegyereke, akit a hófödte lankák, vagy egy szeles időben kieresztett vitorla éppúgy lázba hoz, mint egy ízletesen elkeszitett libamáj.

Paksól indult, karrierje során számos helyen megfordult, kiteljesedni a Bock Bisztróban tudott. Mentorának Kiss Jánost tekinti, akitől például a sous vide-álás alapjait tanulta.

Egy interjúban azt mondta, hogy ha csak egy ételt ehetne élete végéig, az a paprikás krumpli lenne, uborka salátával. Nos, ha nekünk is lehet egy választásunk, akkor annyit kérünk, hogy ő készítse el.

Bíró Lajos átveszi a díjat

Az év vidéki éttermese: Kovács Károly (Gusteau Kulináris Élményműhely)

Egy álom megvalósult, ráadásul egy olyan csodás helyen, mint a mádi borvidék: a Gusteau Kulináris Élményműhelyben lehetetlenség csalódni, konyhája kiváló, az itt készülő ételkölteményekhez csodásan harmonizáló bor dukál.

A fine dining éttermet Kovács Károly álmodta és alkotta meg, aki a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet egyik tulajdonosaként küldetésének tekinti, hogy a termelőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek. 

A többi díjazottról itt olvashat!