A bajor zsemle házilag az igazi

2021. 01. 31., 18:19
Recept
16633

Gesztenyebarna, fénylő felületével azonnal felhívja magára a figyelmet. Ha igazán jó minőségű, a belseje ruganyos, foszlós és rendkívül zamatos.

Sajttal, sajtkrémmel, sonkával, salátával megpakolva komplett fogásnak is megteszi, de nálunk nem jutott el a szendvicsállapotig. Azon melegében befaltuk, csak egy kis házi vajat kentünk a falatokra.

A bajor zsemle (németül Laugengebäck, vagyis lúgos zsemle, perec vagy stangli) attól különleges, hogy a kelt tésztát sütés előtt forró, lúgos (szódabikarbónás) vízbe dobják. Hogy kinek jutott eszébe először ez a trükk, nem tudni.

Az egyik legenda szerint a konyhában lábatlankodó macska borított bele egy tálca sütésre váró zsemlét a forró lúgba, egy másik szerint a szórakozott szakács kente meg véletlenül a süteményeit cukros víz helyett mosószódával.

Akárhogy is, a találmány remek, és házi körülmények között is tökéletesen alkalmazható.

Hozzávalók 8 db zsemléhez vagy perechez vagy stanglihoz:

  • 280 g liszt (én fehér tönkölylisztet használtam)
  • 150 ml langyos víz
  • egy csurranásnyi méz
  • 12 g friss élesztő
  • 20 g puha vaj
  • 1 tk. só
  • a kenéshez kevés tej és olvasztott vaj
  • a tetejére darabos só, mák vagy szezámmag
  • a lúgozáshoz 1 liter víz és 50 g szódabikarbóna

Elkészítése

Az élesztőt bögrébe morzsoltam, rácsorgattam egy kis mézet, majd leöntöttem a langyos vízzel. A lisztet beleszitáltam a keverőtálba, hozzáadtam a puha vajat és a sót, majd az élesztős vízzel együtt (az élesztő addigra már feljött a víz színére) kézi mixerrel addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától.

Egy óra kelesztés után a tészta a duplájára nőtt. Lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztottam, a darabkákból rudakat formáztam, és összecsomóztam őket valahogy így.

Persze csinálhatunk egyszerű zsemléket is, ez esetben a tészta tetejét vágjuk be kereszt alakban. Újabb 20-30 perc kelesztés következett.

Ezalatt feltettem a tűzhelyre egy liter vizet 50 gramm szódabikarbónával. A zsemléket egyenként tettem a forró vízbe, mindkét oldalukat 30-30 másodpercig főztem. Szűrőkanállal vettem ki őket a vízből, és egyenesen a sütőpapírral bélelt tepsire kerültek.

A tetejüket megkentem olvasztott vaj-tej keverékével, rászórtam a tengeri sópelyheket, és már mehettek is a 200 fokos sütőbe. 15 perc alatt gyönyörűen megsültek, de nem lettek gesztenyebarnák. Lehet, hogy legközelebb ráhagyok még néhány percet.

Fotók: gusto.hu