Tökéletes nyári előétel a sárgadinnyés lazactatár

2024. 07. 10., 11:15
Recept
1353

Ugyan még mindig alig eszik halat a magyar, de legalább már elérhető alapanyag néhány általános szupermarket hűtőpultjában. Mi egy pénteki akció során futottunk bele egy fél lazacba – mivel alig került többe az afrikai harcsánál, nem volt vita azon, hogy velünk tart a kassza felé.

A lazac hálás jószág, sütve, konfitálva, posírozva is remek, de a farok körüli vékonyabb húsrészek arra is ideálisak, hogy diszkréten marinálva, tatárként fogyasszuk el. Mivel javában tombol a sárgadinnye szezonja, adta magát, hogy fele-fele összekombináljuk a két finomságot.

Sajnos a hentesek lustaságából a marhás változatba is gyakran darálva kerül a hús, ám mi ne legyünk puruttyák: mindig kockázzuk, ehhez csak kis türelem meg éles kés kell. Sokkal jobb lesz bármilyen tatár állaga, ha ezzel megtiszteljük az alapanyagot. Nagyjából félcentis darabokra van szükség, próbáljuk a gyümölcsöt is ekkorára szelni!

A sárgadinnye hihetetlenül nagyot megy a zsályával, így a hal mellé kötelező kaporhoz ezt is készítsük oda. A fekete szezámmag mindkét fő alkotóelemhez illik, egy kiskanálnyit bátran tegyünk bele. Keverjünk három rész világos szójaszószt két rész olívaolajjal, ha van otthon, egy csepp köményolaj sem ördögtől való: érdemes vigyázni, mert brutális holmi, bármit képes maga körül eltaposni intenzív, meglepő módon mentolos csípősségbe hajló aromájával. Tört színes bors mehet kis sóval; ha kívánjuk a savat, a balzsamecet tökéletes választás, de a citrom vagy a juzu leve is remek. A megfelelő íz eléréshez érdemes a pácot szakaszosan hozzákeverni a kockákhoz, közben meg-megkóstolni – arra vigyázzunk, hogy óvatosan, spatulával csináljuk, hogy a puha dinnye ne kásásodjon el.

Tálalás előtt hűtőben pihentessük egy órát, hogy az állag és az íz is tökéletes legyen. Isteni nyári előétel, egy pohár hideg proseccóval vagy akár egy klasszik rizlingfröccsel is ügyesen beindítja a vasárnapi menüt.