Aszús hordókban érlelődött a legszebb magyar borpárlat

2020. 11. 12., 13:13
Spiritusz
6128
By

Minőség és mennyiség tekintetében is olyan remek évjárat volt a Heimann pincénél a 2008-as, hogy az aktuális Barbárba szánt szuper minőségű, frissen kierjesztett cabernet franc préslevéből még borpárlat is született. Szerintünk a hazai palettán a legszebb.

A kénmentes préslevelet a már sokat bizonyított Agárdi Pálinkafőzdében, a nagy tudású Vértes Tibor irányításával desztillálták.

Vértes Tibor társtulajdonos-főzőmester még tisztán emlékszik, milyen fantasztikus, koncentrált alapanyag érkezett Heimannéktól.

A párlatot aztán a tolcsvai Oremus pincészettől vásárolt, 2 hl-es aszús hordókban érlelték.

A tétel egy része ötévesen, Digestif néven nagy sikerrel debütált.

A másik fele most 10 évesen, XO kategóriás brandyként, stílusosan Barbár névre keresztelve került palackba, illetve piacra.

Ha csak úgy odadugják az orrom alá, meg nem mondom, hogy nem kifinomult francia cognacot kóstolok.

Pedig alapanyag tekintetében igencsak különbözik a francia etalonoktól. Míg a cognac kizárólag fehér (főleg ugni blanc, folle blanche és colombard) szőlőkből, addig a Barbár XO ugyebár kékszőlőből született.

Vértes Tibor szerint ez a tény aromavilágában (csokis feeleng?) tetten érhető, én azonban első szippantásra nem tudom felfedezni.

Amit viszont biztosan tudok, pontosabban érzek, hogy aszúsan aranyló színe mellett illata is rendkívül vonzó.

Az aszús hordók mézes, virágos, gyümölcsös (kajszibarack?) aromákkal töltötték fel, talán ennek köszönhető, hogy illatban egyszerre érezzük 10 éves érettségét és fiatalos lendületét.

Amikor már szépen fölmelegszik a konyakos pohárban, végre előbújik a csokis karakter is.

Önállóan nem jelenik meg, viszont hol a háttérben, hol az előtérben ott kering a szőlő direkt gyümölcsössége, benne citrusfélék, damaszkuszi muskotály, fűszerként pedig szegfűszeg.

Ízben a gyümölcsösség meghatványozódik. Struktúrája félelmetesen lágy és érzéki. A legszelídebb Barbár.

A korty hosszan tart, az alkohol finoman belesimul az összképbe. A lecsengés első harmada édeskés-citrusos, intenzíven gyümölcsös, majd száraz, hosszú, még mindig citrusos a befejezés.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Új brand jelent meg a magyar borok palettáján